Samaan aikaan ruudun ulkopuolella

T:Teksti:

Salt Lake Cityn olympialaisten kovin kilpailu käytiin ennen kisoja, oikeudessa. Harva enää muistaa lahjusskandaalia, joka johti muun muassa Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenen Pirjo Häggmanin ja kymmenen muun eroon.
    Kok:n jäsenten ääniä kerättiin yli miljoonalla eurolla ja monenlaisilla lahjuksilla. Silti syytteet Salt Lake Cityn olympialaisten järjestäjiä kohtaan hylättiin.
    Salt Lake Cityn piirioikeuden mukaan järjestäjät kyllä “syyllistyivät” siihen, mistä heitä syytettiin, mutta oikeuden mukaan lahjonta kuuluu olympialaisten luonteeseen, kertoo The New York Times.
    Vastaavia lahjuksia käytettiin Atlantan kisojen saamiseksi 1996 ja ennen Sydneyn kisoja vuonna 2000. Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet katsoivat niitä silloinkin läpi sormien, totesi oikeusistuin. Reilun pelin hengessä myös Salt Lake Cityssä syytteet oli hylättävä.
    Skandaalista kiemurrelleet järjestäjät eivät voi vielä huokaista helpotuksesta. Salt Lake Cityn olympialaisten uskotaan olevan kaikkien aikojen mielenosoituskisat. Mielenosoituksiin ovat anoneet lupaa ihmisoikeus- ja eläinoikeusaktivistit, erilaiset uskonnolliset ääriryhmät, moniavioisuuden ja abortin kannattajat sekä useat muut järjestöt.
    Kaupungin pormestari, Ross C. Andersson on huolissaan. “Anarkistit yleensä eivät ano lupaa. He tulevat häiritsemään ja tuhoamaan. Jos he tulevat, heidät pysäytetään”, pormestari sanoi The New York Times -lehdelle. Kisakaupungissa on ennätykselliset turvatoimet myös terrorismin takia.
    Kuka tässä enää kilpailuja seuraa: kisat ovat itsessään jännitysnäytelmä.

Heikki Valkama