Saako Fryckmanin taklata?

T:Teksti:

Talousrikollinen Peter Fryckman on etsintäkuulutettu ja hänestä on annettu pidätysmääräys. Silti ketale pakoilee vapaalla jalalla. Entäpä jos häneen törmäisi kadulla? Mitä lainkuuliainen kansalainen voisi tehdä oikeutta edistääkseen? Saisiko Fryckmaniin törmätessä ottaa hänet kiinni, rikoskomisario Ari Määttä?
    Pakkokeinolain mukaan jokainen saa ottaa kiinni pakenemasta tavatun rikoksentekijän, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä. Kyllä hänet saa kuka tahansa ottaa kiinni.
    Kuinka siviilipidätys suoritetaan käytännössä? Kuuluuko pidätykseen oikeuksien lukemista amerikkalaisten poliisisarjojen tyyliin tai muita rituaaleja?     Suomessa laki ei edellytä oikeuksien lukemista kiinniotetulle, mutta käytännön vinkkinä sanoisin, että kannattaa kertoa,mistä syystä kiinnotto on tehty. Muussa tapauksessa saattaa syntyä väärinkäsityksiä ja painiottelu.
    Entä minkälaisia voimakeinoja siviilipidätyksessä saa käyttää? Saako hänet taklata katuun?     Mikäli kiinniotettava tekee vastarintaa, on siihen suhteutettujen voimakeinojen käyttö sallittua. Mikäli käyttää liiallista voimaa, voi joutua itse syytteeseen hätävarjelun liioittelusta.
    Kaiken kaikkiaan kehotan harkitsemaan vakavasti siviilikiinniottoon ryhtymistä väärinkäsitysten ja mahdollisen vastarinnan vuoksi. Jos havaitsee kaupungilla pidätettävän tai vangittavan henkilön, olisi mielestäni parempi ilmoittaa asiasta poliisille.”
    Entä jos sattuisi saamaan pakoilijan kiinni? Mitä sitten pitäisi tehdä?
    Kiinniottamisen jälkeen hänestä olisi ilmoitettava poliisille välittömästi.

Juha Merimaa
Kuvitus Marko Turunen