Kafka ja Remes kävivät Floridassa

T:Teksti:

Sami-al Arianin ja hänen siskonsa miehen Mazen al-Naijarin tapausta voisi käyttää Oriveden opiston kirjoittajakurssilla esimerkkinä siitä, kuinka samat tapahtumat saa näyttämään erilaisilta näkökulmaa ja tyyliä vaihtamalla.
    Otetaan ensin kafkalainen versio.
    Sami-al Arian ja Mazen al-Naijar ovat keski-ikäisiä perheenisiä. Molemmat ovat asuneet vuosikausia Tampan kaupungissa Floridassa ja opettaneet työkseen Etelä-Floridan yliopistossa. Kummallakaan ei ole rikosrekisteriä. Kumpaakaan ei ole koskaan syytetty mistään rikoksesta.
    Silti al-Naijar istui 1990-luvulla kolme ja puoli vuotta vankilassa. Hänelle ei kerrottu, mistä häntä syytetään. Todisteet julistettiin salaisiksi. Se oli mahdollista, sillä hänen tapauksensa käsiteltiin salaisessa siirtolaistuomioistuimessa.
    Viime marraskuussa al-Naijar pidätettiin uudestaan. Syyksi kerrottiin, että hän oli oleskellut Yhdysvalloissa laittomasti sen jälkeen, kun hänelle 1980-luvulla myönnetty opiskeluviisumi oli umpeutunut. Nyt al-Naijaria uhkaa maastakarkoitus.
    Lankokin on vaikeuksissa. Kun Sami al-Arian saapui Fox-kanavan studioille 28.päivä syyskuuta 2001 hän luuli, että hänet oli kutsuttu suoraan tv-lähetykseen puhumaan Yhdysvaltain muslimiväestön reaktioista syyskuun 11. päivän terrori-iskuun.
    Al-Arian yllättyi, kun ohjelmalle oli annettu nimeksi Professori vai terroristi. Hyökkäävästä tyylistä tunnettu juontaja Bill O’Reilly nosti esiin hänen 14 vuoden takaiset Israel-kriittiset kommenttinsa. Juontaja muisteli myös Al-Arianin vuosien takaista työtoveruutta yliopistolla sittemmin ulkomaille muuttaneen Ramadan Abdullah Shallahin kanssa.
    Al-Arian yritti puolustautua. Hän sanoi, että ”kuolema Israelille” ei ole kehotus tappaa israelilaisia, vaan kannanotto Israelin laittomaan miehitykseen palestiinalaisalueilla.
    Seuraavana päivänä al-Arian sai tappouhkauksen. Kolme päivää ohjelman jälkeen Etelä-Floridan yliopiston rehtori Judy Genshaft pisti hänet palkalliselle lomalle professorin virasta. Hiukan myöhemmin pamahti porttikielto yliopistolle ja lopulta potkut professorin virasta. Syy: hän ei tehnyt televisiohaastattelussa tarpeeksi hyvin selville sitä, että hän kertoi omia, ei Etelä-Floridan yliopiston mielipiteitä.

Sitten kansainvälisellä politiikalla kyllästetty trilleri Ilkka Remeksen tyyliin.
    Sami-al Arianilla ja Mazen al-Naijarilla on kunniallinen ammatti Etelä-Floridan yliopistossa, mutta todellisuudessa he ovat osa kansainvälisestä terroristiverkostoa. Miehillä on yhteyksiä sekä Jihadiin, Hamasiin että al-Qaidaan.
    Al-Arian ja al-Naijar olivat vuonna 1995 perustamassa Tampaan wise-nimistä muslimijärjestöä, jonka väitetään rahoittaneen Lähi-idässä toimivia terroristijärjestöjä. wise:n toiminnassa oli mukana myös Ramadan Abdullah Shallah, jolle al-Arian oli hankkinut työpaikan Etelä-Floridan yliopistosta. Nykyisin Shallah johtaa Syyriasta käsin itsemurhaiskuistaan tunnettua Jihad-järjestöä.
    Silmukka miesten kaulojen ympärillä alkoi kiristyä vuonna 1996, kun FBI ryhtyi tutkimaan al-Arianin väitettyjä terroristikytköksiä. Kaksi vuotta kestäneissä tutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt todisteita. Viime syksynä epäilyt al-Arianin terroristikontakteista nousivat jälleen esiin.
    Joulukuussa rehtori Judy Genshaft erotti al-Arianin professorin virastaan. Mutta oliko se liian myöhäistä? Onko Etelä-Floridan yliopistosta jo tullut muslimiterroristien pesäke? Vai onko kaiken takana sittenkin cia:n ja Israelin tiedustelupalvelun Mossadin punoma salaliitto?

Se tarinoista. Kumpaakin versiota kuulee Yhdysvalloissa, sillä maa tuntuu jakautuneen kafkalaisiin ja remesläisiin.
    Kafkalaiset syyttävät rehtori Genshaftia ja maan oikeusministeriötä 1950-luvun kommunistijahtiin verrattavasta mielipidevainosta. Kansalaisjärjestöt muistuttavat, että professorilla on oikeus esittää televisiossa poliittisia mielipiteitään. Ne lisäävät samaan hengenvetoon, että todisteiden salailu ja vankilassa istuttaminen ilman syytteiden lukemista ovat ristiriidassa Yhdysvaltain pyhän perustuslain kanssa.
    Remesläiset pitävät moisia kommentteja naiiveina. Heidän mielestään kaikki keinot ovat sallittuja uusien terroritekojen ehkäisemiseksi ­ todisteita ei tarvita.
    Remesläisiin lukeutuu muun muassa Sami al-Ariania televisiossa grillannut Bill O’Reilly. Haastattelun päätteeksi hän sanoi al-Arianille: ”Jos minä olisin FBI, pidättäisin sinut heti.”
    Jäämme odottelemaan tarinan jatko-osaa. Sen lukisi mielellään jossain muussa, leppoisammassa tyylilajissa. Miten olisi vähätapahtumainen maalaisproosa?

Ilkka Karisto

Lähteet: Salon.com, The New York Times, ap, Guardian, cnn, The Miami Herald, The Chronicle of Higher Education ja American-Arab Anti-Discrimination Committee.