Fortum pääsi vähällä

T:Teksti:

Öljy-yhtiö FORTUM päästi vuoden vaihteessa mereen öljyä. Poliisi tutkii vuotoa törkeänä ympäristön turmelemisena.
    Vahinko – tai laiminlyönti – on ikävä. Myös öljy-yhtiön tapa kiistää tapahtunut jätti huonon maun.
    Fortum kertoi joulukuun 10. päivä, että öljynsekaista vettä oli päässyt maastoon. Vahingosta tiedotettiin heti, joskin tiedotteen mukaan öljyvahinko oli pieni ja puhdistustoimet ohi saman päivän aikana. Vuotoa vähäteltiin.
    Samana päivänä Turun Ruissalon rannoilla havaittiin öljyä. Fortumissa havaintoa ei osattu tai haluttu yhdistää aiempaan.
    Fortum kiisti yli viikon ajan, että Ruissalon rannoille ajautunut öljy voisi olla peräisin sen Naantalin jalostamolta. Vasta kun poliisi varmisti öljyn alkuperän, öljy-yhtiö myönsi vahingon ja sanoi pyrkivänsä auttamaan poliisia.
    Tapaus osoitti, että maailmalta tuttu tapa vähätellä vahinkoja ei ole suomalaisyrityksellekään vieras. Ikävää on myös se, että kuukauden aikana öljyvahinkoja on tapahtunut kolme.
    Luottamusta ei lisää se, että valtio omistaa enemmistön Fortumista. Åbo Akademin meribiologian professori Erik Bonsdorff on valittanut, että valtionyhtiö Fortumia on kohdeltu silkkihansikkain. Se pääsee ympäristörikoksesta vähemmällä kuin täysin yksityinen yritys pääsisi.
    Fortum aiheutti hallaa itselleen unohtamalla avoimuuden. Se hyvä asia ei paljon lohduta, että vuoden vaihteen öljyvuotojen jälkeen Fortum kiirehti kertomaan panostavansa meren ja öljyn tutkimiseen.
    Myös suomalainen media päästi Fortumin ihmeellisen helpolla, lienevätkö syynä olleet joulukiireet.