Aivan kuin oikea keskimaa

T:Teksti:

”Olipa se hyvin tehty”, Ilana Rimón huokaisee helpotuksesta Sormusten Ritarien, Tarun Sormusten Herrasta elokuvatrilogian ensimmäisen osan, lopputekstien vieriessä valkokankaalla.
    ”Hienoa kun on jaksettu nähdä kunnolla vaivaa ja pysyä uskollisena kirjojen maailmalle.”
    Minkä elokuva voitti, sen tämä juttu hävisi. Tarkoitus oli päästää pesunkestävä Tolkien-fani kitisemään elokuvan virheistä alkuperäiseen kirjaan verrattuna.
    Suomen Tolkien seuran sihteerinä ja Helsingin akateemisten tolkienistien hallituksen jäsenenä Rimón oli tehtävään pätevä, mutta elokuva ei sopinutkaan tämän jutun tarkoituksiin. Se täsmäsi kirjojen kanssa.
    ”Onhan tässä tietysti pieniä virheitä: Legolasin tukka ei ollut kirjoissa vaalea, eivätkä hobittien korvat suipot, mutta siihen varsinaiset virheet maailman kuvauksessa jäävätkin”, Rimón selventää.
    ”Myös haltianaisille oli annettu hieman modernimpia rooleja kuin Tolkienin alkuperäisteoksessa, mutta se on ihan ymmärrettävää nykyaikaistamista.”
    Moitteiden sijaan elokuva saa kiitosta lukuisista yksityiskohdistaan. Uruk-haiden kasvoihin maalatut valkeat kämmenet, sankareiden Morian uumenissa ohittama järvi ja puiden kaato Rautapihan ympäriltä ovat vain muutama esimerkki kuvauksen tarkkuudesta.
    Mutta vaikka maailma onkin ennallaan, ei itse tarinaa ole voitu siirtää kirjasta kankaalle ilman muutoksia ja supistuksia.
    ”Poistot ja muutokset olivat luonnollisesti välttämättömiä, ja mielestäni valittu linja toimi oikein hyvin,” Rimón toteaa. ”Tärkein eli tarun eeppinen tunnelma oli hyvin ennallaan.”
    Edes romanttisen materiaalin painotus ei häirinnyt. ”Se oli tehty ihan tyylikkäästi, eikä vienyt montaa minuuttia. Sitä oli odottanut paljon pahempaa.”
    Valituksen aiheita tietysti löytyy. ”Hetkittäin sitä pelkäsi koko jutun sortuvan puskakomediaksi, välillä oli dramaattisia ylilyöntejä ja velhojen action-taistelu oli lähinnä kiusallinen.”
     Tolkienisti odottaa trilogian tulevia osia kuitenkin luottavaisin mielin. ”Vaikka seuraavat osat ovat kirjojen hajanaisuuden vuoksi varmaan vaikeampia filmata, antaa tämä kyllä odottaa hyvää.”

Taru Sormusten herrasta – Sormuksen ritarit tulee ensi-iltaan 19.12.2001.

Juha Merimaa