Unicardit tyhjennettävä joulukuussa

T:Teksti:

Unicard-maksukortit on tyhjennettävä markoista viimeistään joulukuun 21. päivä, sillä korttijärjestelmä tunnistaa vain yhden valuutan kerrallaan. Jos kortille jää markkoja, sillä ei voi maksaa vuodenvaihteen jälkeen.
    Opiskelijoille tieto tyhjennysoperaatiosta tuli yllätyksenä. Asiasta tiedotettiin vasta marraskuun kolmannella viikolla. Harkittiinko eurokonversiota niin pitkään?
    ”Ei. Päätös korttien tyhjentämisestä tehtiin jo viime keväänä. Katsoimme, ettei tiedotusta kannata aloittaa ennen kuin asiakkaat voivat toimia”, HYY Yhtymän apulaisjohtaja Kati Salmivaara sanoo.
    Unicardien tyhjentämisestä on tiedotettu muun muassa lehti-ilmoituksilla, julisteilla, internetissä ja Unicafe-ravintoloiden lautastableteissa. Lisäksi on lähetetty sähköpostia niille, joiden osoite on Unicard-rekisterissä.
    Miksi kaikille kortin omistajille ei lähetetty tavallista kirjettä, joka luetaan varmemmin kuin sähköposti?
    ”Se olisi ollut kallis tapa tiedottaa asiasta, sillä Unicard-kortin haltijoita on niin paljon. Katsoimme, että lehti-ilmoittelu ja muut keinot riittävät”, Salmivaara sanoo.
    Salmivaara myöntää, että HYY Yhtymässä ollaan varauduttu siihen, että kaikki eivät muista tyhjentää korttiaan ajoissa. Kortille jääneet markat voi tammikuussa käydä muuttamassa euroiksi Unicard-asiakaspalvelussa.
    ”Kukaan ei menetä rahojaan”, Salmivaara lupaa. Ruuhkien estämiseksi hän kuitenkin suosittelee kortin tyhjentämistä nyt, kun tyhjennyspisteitä on viisikymmentä.
    ”Kassajärjestelmä estää kortin käytön, jos sille ei ole ladattu rahaa vuonna 2002”, Salmivaara kertoo.
    Korteilla olevien markkojen muuttaminen euroiksi olisi ollut mahdollista, mutta sitä ei tehty kustannussyistä. Salmivaaran mukaan eurokonversio olisi maksanut yli puoli miljoonaa markkaa.
    Kortin tyhjennyksen yhteydessä siihen liimataan eurotarra. Ilman tarraa kortilla ei voi maksaa tammikuussa.
    Joulukuussa Unicardille ei enää ole voinut ladata rahaa. Kortilla voi kuitenkin maksaa normaalisti joulukuun 21. päivään saakka. Korttijärjestelmä on kokonaan poissa käytöstä 22.12.2001- 1.1.2002.
    Helmikuun loppuun saakka kestävän siirtymäkauden aikana Unicardille voi ladata sekä euroja että markkoja. Kortin saldo näkyy euroissa.
     Unicard-kortteja on kaiken kaikkiaan 35 000, joista aktiivisessa käytössä noin 25 000. Korteille on ladattuna rahaa noin miljoonan markan arvosta.

Ilkka Karisto