Mitä seuraavaksi, paha poliisi?

T:Teksti:

Näitä elokuvia on tehty aika monta: korruptoitunut huumepoliisi liikkuu lain väärällä puolella ja hänen parikseen määrätyn tulokkaan rehellisyys joutuu koetukselle.
    Pelkkä juoniselostus saa yleensä katsojat – Bruce Willis -faneja lukuun ottamatta – pysymään tällaisista elokuvista kaukana. Mutta yllättäen Training Day toimii. Se on siitä hieno elokuva, että sen käänteet ovat vaikeasti ennakoitavissa.
    Training Daytä hallitsee Denzel Washingtonin esittämä etsivä Harris. Washington dominoi karismallaan valkokangasta alusta asti.
    Epävarmaa ja idealistista tulokasta näyttelevä Ethan Hawke onnistuu myös hyvin. Hawke antaa tilaa Washingtonille, jonka hahmo manipuloi tulokasta.
    Samalla manipuloidaan myös katsojaa. Karismaattinen esitys saa katsojan pysymään Washingtonin puolella ja uppoamaan tämän mukana eettisten ongelmien suohon.
    Washingtonin etsivä Harris siirtyy kuin kunnon huumediileri aina vain vahvempiin keinoihin: tulokas Hoyt on koukussa ennen kuin ymmärtää sitä edes kunnolla. Korruptoituneisuus paisuu ja paljastuu yhä laajemmaksi ja laajemmaksi.
    Jännitys ja intensiteetti säilyvät koko ajan. Harris ja Hoyt joutuvat tuon tuosta tilanteisiin, joista on mahdoton löytää poispääsyä.
    Training Dayssä on kaksi häiritsevää seikkaa. Ensiksi kaikki on tapahtuvinaan 24 tunnin kuluessa. Elokuvassa on niin monta kohtausta ja siirtymää, että se tuntuu mahdottomalta.
    Toinen ongelma on loppu. Kun koko kaksituntisen ajan pelataan moraalisilla valinnoilla, olisi kiinnostavaa setviä ne pohjamutia myöten ja näyttää niiden seuraukset etenkin etsivä Hoytin osalta. Myös lopun kohtuuton mätkiminen ja tappelu kuuluvat lähinnä huonoon toimintaelokuvaan.
    Viat antaa kuitenkin mielellään anteeksi. Harva Hollywood-elokuva onnistuu enää yllättämään ja pitämään jännitystä yllä yhtä hyvin kuin Training Day.
    Kiitosta pitänee antaa käsikirjoittaja David Ayerille, jonka kehutaan kirjoittaneen elokuvan 24-vuotiaana, sekä ohjaaja Antoine Fuqualle. Fuqua on luonut karkeudessaan realistisen Los Angelesin gettoineen. Aiemmin Fuqua on ohjannut musiikkivideoita sekä The Replacement Killers -rämistelyn.
    Training Day tuo mieleen sellaiset elokuvat kuin Reservoir Dogs ja Seven – mikä on sille kunniaksi.

Heikki Valkama

Training Day saa ensi-iltansa 16.11.