Maolaississien suosio kasvaa Nepalissa

T:Teksti:

Aseistettu miesjoukko kolistelee sisään nepalilaiseen majataloon Tharke Ghyangin sherpakylässä. He vaativat isännältä yösijan ja ruokaa. Myös suomalaisvieraita pyydetään tukemaan maolaississien toimintaa. Kamera ja kitara kelpaisivat lahjoitukseksi.
    Vaikka ase olalla esitetyistä vaatimuksista on vaikea kieltäytyä, pääsemme vaikeasta tilanteesta melko helposti. Majatalon isäntä joutuu maksamaan kapinallisille 10 000 rupian eli noin 1000 markan ”lahjoituksen”.
    Maksun suuruudesta kertoo Nepalin bruttokansantuote, noin 1500 markkaa henkeä kohti.
    Korruptio, köyhyys ja työttömyys ovat motivoineet Nepalin maoistien taistelua vuodesta 1996. Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Lähes puolet kansasta elää köyhyysrajan alapuolella.
    Muutamassa vuodessa maolaisten kannattajien määrä on noussut viidestäsadasta 25 000:een. Kapinallisten erityisesti poliisia vastaan kohdistamissa iskuissa on eri lähteiden mukaan kuollut ainakin 1600 ihmistä. Taistelujen häviäjiä ovat köyhien kylien asukkaat, jotka joutuvat tahtomattaan kahden tulen väliin.
    Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Tanskalaisen vaeltajan jalka murtui pahasti. Terve ystävä lähti hakemaan lähimmästä kylästä apua.
    Tällä välin maolaississit tulivat onnettomuuspaikalle. Sissit toimivat ideologiansa mukaisesti. He auttoivat heikompaa veljeään lastoittamalla murtuneen jalan ja kantamalla hänet läheiseen kylään.

Maoistit netissä: www.maoist.org

Teksti ja kuva Veikko Savijoki