Esikaupunkien Hiawatha

T:Teksti:

31-vuotias David Treuer kuuluu pieneen, noin prosentin suuruiseen pohjoisamerikkalaiseen vähemmistöön. Hän on puoliverinen ojibwaintiaani, joka on syntynyt Leech Laken intiaanireservaatissa.
    Treuer on myös kirjailija, joka on kirjoittanut intiaanikulttuurista romaanit Little ja The Hiawatha, joka julkaistaan tässä kuussa suomeksi. Päivätyönään Treuer luennoi Minnesotan yliopistossa englannin laitoksen apulaisprofessorina.
    Suomeksi ilmestyvän The Hiawathan sivuilla traagisia vaiheita kokenut perhe joutuu muuttamaan reservaatista suurkaupunkiin elämään amerikkalaisen unelman irvikuvaa. Romaani kritisoi Yhdysvaltain sortavaa ja välinpitämätöntä intiaanipolitiikkaa vielä vahvemmin kuin edeltäjänsä. Treuerin mielestä intiaanien syrjintä asustaa byrokraattien salkkujen lisäksi stereotypisoivissa mieliss
    ä”Intiaanien identiteetti yleistetään kahteen luokkaan. Joko me olemme henkimaailmassa eläviä näkyjen näkijöitä tai sitten olemme äärimmäisen läheisessä kosketuksessa luontoon. Little-romaanissa halusin kumota molemmat stereotypiat”, Treuer kertoi ensimmäisen teoksensa ilmestyttyä Pioneer Planet -lehdessä.
     Treuer vastustaa teostensa intiaaniteemoista huolimatta etnisen taustansa ylikorostusta. Kun nuori kirjailija lähetti käsikirjoituksiaan kustantamoihin hänestä kiinnostuttiin juuri romanttisen ojibwa-taustan vuoksi. Treuer valittaa, että kustannusyhtiöt olisivat mieluiten laittaneet hänen kirjojensa kansiin vilkkuvan neonmainoksen, joka huutaisi: “intiaani!”
     David Treuer on huomannut senkin, että ihmiset pettyvät, jos intiaanilla on päällään farkkupaita. Miljoonissa mielikuvissa intiaani on aito vain sulkarivi otsallaan, helmet kaulassaan ja mieluiten tomahawk olallaan.

David Treuer luennoi professori Markku Henrikssonin kutsusta Renvall -instituutissa aiheesta “Native American Languages and Modern Native American Fiction” 30.11. kello 12-14. Lisäksi professori Henriksson haastattelee Treueria Aleksanterinkadun Suomalaisessa Kirjakaupassa tiistaina 4.12. kello 16.30.
David Treur: Hiawatha. (Desura)

Laura Friman