Elina Moisiosta SYL:n puheenjohtaja

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elina Moisio, 25, valittiin Suomen ylioppilaskuntien liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Moisio on poliittisesti sitoutumaton valtiotieteiden ylioppilas, pääaineenaan kansantaloustiede.
    ”Ensi vuonna kaikkein tärkein asia SYL:ssä on opintotuen korotus. Opintorahan ostovoima on pudonnut ja se on tullut veronalaiseksi, mutta sitä ei ole korotettu kymmeneen vuoteen”, Moisio kertoo.
    Käytännössä SYL aikoo ennen kaikkea vaikuttaa opetusministeriön vastaperustetun, opintotuen uudistusta miettivän työryhmän kautta. Myös muut keinot poliittisesta vaikuttamisesta mielipidevaikuttamiseen otetaan käyttöön, hän kertoo.
    SYL ei ole Moisiosta vain opiskelijoiden etujärjestö, vaan yhteiskunnallinen vaikuttaja.
    ”Yleisiä yhteiskunnallisia asioita ei voi erottaa opiskelijan asiasta. Opiskelijan äänen täytyy kuulua myös yhteiskunnallisessa keskustelussa. Mitä opiskelijat tänään, sitä kansakunta huomenna”, hän linjaa ja muistuttaa, että myös SYL:n liittokokouksessa tuli selväksi, että opiskelijat eivät halua eristäytyä yhteiskunnasta.
    Moisiolla on takanaan vuosi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Vuoden aikaansaannoksikseen hän katsoo muun muassa yhteyksien syventämisen Helsingin kaupunkiin ja opiskelijoiden ateriatuen korottamisen.
    ”Lisäksi on monella sektorilla tehty konkreettisia asioita, kuten graduopas”, hän sanoo.
    Puheenjohtajaehdokkaita liittoon oli kolme. Moision lisäksi tehtävään pyrki Lasse Miettinen Turun yliopiston ylioppilaskunnasta ja Katri Makkonen Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnasta. Lopullinen vääntö käytiin Moision ja Makkosen välillä.
    SYL:n hallituksen jäseniksi vuodelle 2002 valittiin fil. yo Elina Gorschkow, 24, Joensuun yliopiston ylioppilaskunnasta, fil.yo Veikko Halmetoja, 24, Tampereen yliopiston ylioppilaskunnasta, tekn. yo Mikko Kahlos, 24, Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta, yht. yo Mari Kokko, 25, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta, ekon.stud. Leena Noronen, 23, Svenska handelshögskolans studentkårista ja valtiot. yo Aija Salo, 24, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta
    HYY:n hallituksen puheenjohtajaksi valitun Elina Moision haastattelu tammikuulta 2001 Mikä on SYL?

Suomen ylioppilaskuntien liitto ry on suomalaisten opiskelijoiden järjestö. SYL:n jäseniä ovat ylioppilaskunnat ja niiden kautta reilut 120 000 opiskelijaa.
    Kun esimerkiksi opetusministeriössä pohditaan opiskeluun liittyviä asioita, kysytään SYL:ltä opiskelijanäkökulmaa.
    SYL pyrkii olemaan myös mielipidevaikuttaja, joka ottaa kantaa erilaisiin asioihin, milloin räväkästi, milloin maltillisemmin.
    SYL:n ylintä valtaa käyttää liittokokous, johon kokoontuvat jäsenjärjestöjen valitsemat opiskelijat joka marraskuu. Liittokokous päättää toimintasuunnitelmasta, talousarviosta, hallituksen kokoonpanosta ja ties mistä.
    Hallituksen ohella SYL:ssä työskentelee sihteeristö, johon kuuluu muun muassa koulutuspoliittiset ja sosiaalipoliittiset sihteerit sekä kansainvälisten asioiden sihteeri.
    Keväällä 2001 SYL juhli 80-vuotisjuhliaan. Liitto tunnetaan myös poliitikkojen kasvattajana yhteiskunnallisten vaikuttajien kasvattajana. Niin Tarja Halonen kuin Jorma Ollilakin ovat vanhoja SYL-aktiiveja.

Heikki Valkama