Opiskelijaliput ehkä halpenevat

T:Teksti:

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV on ehdottanut Helsingille, Espoolle ja Vantaalle sekä seutu- että HKL:n opiskelijalippujen hintojen alentamista. Lippujen opiskelija-alennukset kasvaisivat 25 prosentista 50 prosenttiin niin kuukausi- kuin kymmenen matkan lipuissakin.
    YTV haluaa yhdenmukaistaa lippukäytännöt. Tätä nykyä opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa, sillä vantaalaiset ja helsinkiläiset opiskelijat maksavat seutulipuistaan enemmän kuin espoolaiset, jotka saavat jo nykyisin lipuistaan 50 prosentin alennuksen.
    Toinen uudistus koskisi yli 29-vuotiaiden asemaa. Nykyisin he saavat alennuksen vain Helsingissä. Uudistuksen toteutuessa kolmekymppiset opiskelijat saisivat alennuksen myös Espoossa ja Vantaalla, mikäli he näyttävät opintotukipäätöksen.
    Sitten huonot uutiset: ei ole mitenkään varmaa, että YTV:n ehdotus toteutuu sellaisenaan. Vaikka vuoden 2001 alusta YTV:lle siirtyi kuntien joukkoliikenteen alennuslippuja koskeva päätöksenteko, se kuuntelee tarkasti Helsingin, Espoon ja Vantaan mielipiteitä.
    HKL:n johtava tariffisuunnittelija Tapio Tanskanen ei vielä osaa sanoa, mikä on esimerkiksi Helsingin kaupungin ja liikennelaitoksen kanta, kun esitystä ruvetaan lokakuun puolivälissä käsittelemään. Jos uudistus toteutuu, uudet alennukset vievät liikennelaitoksen budjetista miljoonia markkoja.