Opintolainan korkoja aletaan maksaa jo ennen valmistumista

T:Teksti:

Opiskelijat alkavat maksaa osan opintolainan korosta jo opiskeluaikana, jos eduskunnan käsittelyyn menevä lakimuutos toteutuu. Valtio puolestaan tulee vastaan opintojen jälkeisissä maksuvaikeuksissa helpottamalla korkoavustuksen saamista.
     Valtiontakausta ei enää ensi vuonna anneta opiskelijoille, joilla on merkintä luottohäiriöstä. Opiskelijoiden tilannetta tämä ei juuri muuta, sillä pankit eivät nykyisinkään myönnä luottoa opiskelijoille, joilla on maksuhäiriöitä.
    Muutosten tarkoituksena on vähentää valtion maksettaviksi jäävien opintolainojen määrää. Viime vuonna valtio maksoi pankeille opintolainoja 144 miljoonalla markalla. Velan maksamatta jättäneistä oli yliopisto-opiskelijoita noin kymmenesosa. Yliopisto-opiskelijat hoitavat yleensä velkansa tunnollisesti: vain 0,4 prosenttia velkaa ottaneista jätti lainan maksamatta.
    Uusi laki tarjoaa kaikille opiskelijoille sekä keppiä että porkkanaa.
     Vuodesta 2003 alkaen uusien opintolainojen korkoja maksetaan jo opiskeluaikana prosentin verran lainan pääomasta. Opiskelija, jolla on 30 000 markkaa lainaa, maksaa siis korkoja vuodessa 300 markkaa. Loput korosta lisätään lainan päälle.
    “Koron maksaminen korostaisi opintolainan luonnetta velkana, jota pitää hoitaa”, totesi opetusministeriön työryhmä.
    Korkoavustuksen ehtoja helpotetaan niin, että valtio voi maksaa opintolainan korot opintojen jälkeen kahden ja puolen vuoden ajan, jos velallisen tulot ovat alle 4600 markkaa kuussa. Summa nousee lapsiluvun mukaan.
    Opetusministeriön neuvottelevan virkamiehen Leena Koskisen mukaan korkoavustuksen saajien määrä nousee tuntuvasti. “Valtion menoja lisätään vähän, jotta säästettäisiin suuremmissa summissa.”
    Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Aija Salo pitää korkoavustusta tervetulleena.
    “On silti hassua, että valtio maksaa opintotukea pankeille. Opintolaina lasketaan opiskelijoiden ensisijaiseksi toimeentuloturvaksi, mutta jos korkoja ei pysty maksamaan, laina voi pahentaa toimeentulo-ongelmia.”
    Tulevaisuudessa korko lisätään opintolainan pääomaan vielä yhden lukukauden sen jälkeen, kun opiskelijan opintotuki on päättynyt.
    Muitakin muutoksia on luvassa. Opetusministeriössä valmistellaan asetusta, jonka mukaan korkeakouluopiskelijoiden on nostettava lainansa kahdessa erässä ja keskiasteen opiskelijoiden neljässä erässä jo ensi vuonna. Ulkomaille lähtevät saavat lainan kerralla. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) vastustaa lainan nostamista erissä, sillä korkeakouluopiskelijoille lainan maksu ei yleensä ole ongelma.
    “Vaikka tietokoneen hankinnassa tai vuokratakuiden maksussa on tärkeää, että lainan saa kerralla”, SYL:n sosiaalipoliittinen vastaava Matti Hirvola sanoo.

Kirsikka Saari