Liikuntapalvelut paranevat,maksut kallistuvat

T:Teksti:

Helsingin yliopiston opiskelijoille on luvassa uusi kuntosali ja liikuntaryhmiä parhaaseen liikkumisaikaan. Palvelujen paraneminen johtuu yliopistoliikunnan eriyttämisestä omaksi yksikökseen, kertoo liikuntapäällikkö Jukka Korhonen.
    Liikuntaryhmiä on tarkoitus lisätä erityisesti niin sanottuun prime time -aikaan eli kello 15-20. Syksyyn 2002 mennessä valmistuu keskustaan 400,5 neliön kuntosali opiskelijoiden käyttöön. Kokonaan remontoidut keskustan liikuntatilat valmistuvat vuoteen 2005 mennessä.
    Nämä uudistukset ovat suurentaneet liikuntatoimen kuluja huomattavasti. Korhonen pitääkin todennäköisenä, että liikuntamaksut kallistuvat tulevaisuudessa.
    Hinnankorotuksen suuruus riippuu sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan mahdollisesta tuesta liikuntatoiminnalle että liikuntapalvelujen tulevista käyttäjistä. Mikäli liikuntamaksunsa maksaneita käyttäjiä saadaan uudistusten myötä enemmän, korotus jää suhteellisen pieneksi.
    Nykyisin liikuntamaksun maksaneita opiskelijoita on noin 6 500 ja käyntikertoja vuodessa yhteensä noin 170 000. Liikuntatoimistossa uskotaan, että palvelujen paraneminen tuo uusia opiskelijoita liikuntapalvelun piiriin.

Tähän asti liikuntatoiminnan on maksanut yliopisto, mutta liikuntatoimen toivomuksena on saada Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) mukaan tukemaan toimintaa. HYY:n sosiaalipoliittisen sihteerin Irina Apiolan mukaan keskustelu aiheesta on aloitettu mutta varsinaista kantaa ei ole voitu muodostaa, sillä korotuksen suuruutta ei ole päätetty.
    “Tämä on periaatekysymys. Vaikka liikuntamaksun korotus olisikin vain muutaman kympin suuruinen, se tuntuu silti opiskelijan kukkarossa. Toki palvelujen laadun paraneminen on positiivista. Pelottavaa tässä on se, että jos lähdemme rahoittamaan yliopistoliikuntaa, olemme kohta maksajan roolissa joka puolelle. Onko oikein, jos ylioppilaskunta lähtee rahoittamaan yliopiston perustoimintaa ostamalla esimerkiksi tenttikirjoja?” Apiola pohtii.
    HYY:n hallitus on perustanut oman liikuntatyöryhmänsä pohtimaan ylioppilaskunnan osuutta yliopistoliikunnassa. Apiolan mukaan HYY voisi mahdollisesti olla valmis tukemaan liikuntaa siten, että rahoitus kohdistuisi suoraan sen jäseniin. Hän painottaa keskustelun kuitenkin olevan vasta alussa.
    Perinteisesti on ylioppilaskunnan pääasialliseksi tehtäväksi koettu jäseniensä etujen valvominen. HYY maksaa jo nyt vuosittain Opiskelijoiden liikuntaliitolle (oll) noin 4 markkaa jäsentä kohden. oll puolestaan on se instanssi, joka valvoo liikkuvan opiskelijan etuja.
    HYY:n koon takia oll:n toiminta on kuitenkin jäänyt melko näkymättömäksi yliopistolla. “Koska ylioppilaskuntamme parissa toimii niin paljon kaikenlaisia järjestöjä, on oll:n tapahtumille jäänyt vähemmän painoarvoa. Hallituksen perustama liikuntatyöryhmä pohtii muun muassa sitä, pitäisikö HYY:n maksaa oll:n jäsenmaksun lisäksi tukea myös yliopistoliikunnalle ja onko yliopistoliikunnan odottama summa lähelläkään sitä, mitä ylioppilaskunta pystyisi tarjoamaan”, Apiola kertoo.

Jenni Janatuinen
Kuva: Liisa Karttunen