Kolmen kuukauden välein

T:Teksti:

Talouskasvun hidastuessa yhä useampi yritys irtisanoo työntekijöitään.
    Valitettavasti syynä ovat harvoin todelliset vaikeudet. Väki saa lähteä shareholders valuen eli omistajan edun vuoksi. Osakkeenomistajan eduksi katsotaan yrityksen osakkeiden korkea pörssikurssi.
    Pörssiin listattu yritys kertoo tuloksensa vuosineljänneksittäin. Jos tulos ei vastaa osakkeenomistajien odotusta, voi yrityksen pörssikurssi laskea.
    Jotta osakkeenomistajan etu toteutuisi, pörssikurssi pidetään korkealla hinnalla millä hyvänsä. Usein tämä tarkoittaa irtisanomisia.
    Työntekijöiden irtisanomien on vipu, josta vedetään, kun kurssi laskee. Yritys osoittaa, että se osaa toimia ja karsia kuluja.
    Joskus yrityksillä menee huonosti ja niiden on pakko antaa potkuja. Kolme kuukautta on silti lyhyt aika.
    Lyhyellä aikavälillä nopeat irtisanomiset voivat nostaa kurssia. Pitkällä – yli kolmen kuukauden – aikavälillä irtisanomisrumba voi olla koko yritykselle kohtaloksi.
    Mitä enemmän kyseessä on asiantuntijayritys, sitä enemmän irtisanomisista on haittaa. Tutkimus ja kehitystyö ei ole viisaan työnantajan ensimmäinen höyläyskohde. ”Jos Nokia olisi noudattanut nykyistä tapaa hoitaa shareholders valueta, se tekisi edelleen kumisaappaita”, kuuluu eräs viisas todenneen.
    Mutta muillakin työntekijöillä saattaa olla tarjottavanaan osakkeenomistajille lisäarvoa, joka ei tule esiin kolmessa kuukaudessa.
    Kaikki eivät jaksa kolmen kuukauden tulos tai ulos -kierrettä. Työntekijä siirtyy viisaampiin töihin.
    Puhumattakaan siitä, että on olemassa muitakin arvoja, kuin sijoittajien rikastuttaminen. Näinä päivinä niistäkin pitää valitettavasti muistuttaa.

Heikki Valkama
päätoimittaja