Agent Provocateur: Honaatsä, pappa?

T:Teksti:

Meitä kaikkia varten on yksi ihminen, jota meidän on määrä rakastaa ja jonka kanssa meidän on tarkoitus viettää loppuelämämme.
    No niin, heh heh, messevä vitsi heti alkuun keventää tunnelmaa.
    Kuten tämän kolumnin molemmat lukijat – kolumnia editoiva Ylioppilaslehden toimitussihteeri ja äitini – muistavat, olen ennenkin esittänyt moraalisesti arveluttavia mutta viihdyttäviä ajatuksia avioliitosta ja rakkaudesta. On aika esittää joitakin täsmentäviä ajatuksia. Ovatko muistiinpanovälineesi valmiina?
    Rakkaus merkitsee eri asioita eri seurustelutilanteissa oleville nuoren sukupolvemme edustajille.
    Seurustelemattomat luulevat kaikkien muiden löytäneen rakastettavan seurustelukumppanin. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä vain 97 prosenttia ikätovereista seurustelee. Yksin oleville romanttinen rakkaus on onnela, jonne muut ihmiset pääsevät epäreiluin perustein, väärillä papereilla, naamavipillä. Rakkaus on ravintola, jonka ikäraja nousee aina kahdella vuodella, kun vaadittava ikä tulee täyteen.
     Niistä, jotka joutuvat romanttisesti torjutuiksi, rakkaus tuntuu nyrkiniskulta naamaan.
    Palavasti rakastuneet ihmiset vaikuttavat kadehdittavan, suorastaan ällöttävän onnellisilta. Heitä tekee mieli potkia sääreen. Heille rakkaus tekee ilmeisen hyvää – siis sen lyhyehkön ajan, kun rakkaus roihuaa intohimoisesti. Sellaisen vuoden, keskimäärin. Sitten rakkaus haalistuu, koska sellaisia me ihmiset olemme, mikään ei meille riitä.
    Rakkaus vaikuttaa tuhoisimmin pikkuhiljaa vakiintuviin ihmisiin. Rakkaus on pilannut monta hyvää ihmistä. Rakkaus turruttaa, tappaa luovuuden, tekee tyytyväiseksi, tyhmäksi. Se toimii kuin masennuslääke. Ei ole sattumaa, että masennuslääkettä kutsutaan masennuslääkkeeksi: se masentaa. Vakiintuneesti rakastuneita pitäisi potkia sääreen ja reiteen.
    Karhuille rakkaus merkitsee tekosyytä soittaa sinulle ja pyytää sinua elokuviin. Edelleen kehotan varomaan karhuja, koska kaikesta kaunopuheisuudestaan huolimatta ne haluavat vain syödä pääsi ja repiä raajasi irti.
    Pitkään seurustelleet tuijottavat hämmentyneinä ennen niin täydellisen rakkauden haalistumista. He havahtuvat ajatukseen, että tarkemmin ajateltuna on aika tylsää harrastaa seksiä aina saman ihmisen kanssa. Tällaisia ajatuksia välttääkseen he alkavat kääriä elämäänsä yhteiselämäpakettiin. Kun rakkaus on kadonnut, he muuttavat keskenään pois kaupungin keskustasta. Pelkureiden nälkä tulee tyydytetyksi. Kaupunki on romantiikannälkäisiä ja hullunrohkeita varten.
     Seurustelusuhteensa päättäneille rakkaus on kuin pilvenpiirtäjään törmäävä lentokone. Päättyvä rakkaus on jotain, mitä ei voi hallita. Terroristit ohjaavat sitä.
     ***Ilmoitusasia helsinkiläisravintoloiden johtajille. Lähettäkää minulle vipit teidän ravintoloihinne. Jos ette lähetä, omistan tästä lähtien tämän kolumnin ravintoloidenne silmittömälle mustamaalamiselle.
     Toinen ilmoitusasia Suomen poliiseille. Minä aion lopettaa lakien noudattamisen. Mitäs siihen sanotte?

Sami Rainisto