Vauvat tarvitsevat lapsiparkkia

T:Teksti:

Teologian ylioppilas Sini Ikävalkolla on suloinen ongelma: yhdeksän kuukauden ikäinen Kalle-vauva. Kalle inisee ja puklaa, mutta se ei Ikävalkon opintoja hidasta.
    Ikävalkon opintoja hidastaa se, ettei Kallella ole sopivaa hoitopaikkaa. “Tarvitsin hoitopaikan, johon voisin jättää Kallen pari kertaa viikossa parin tunnin ajaksi”, Ikävalko sanoo.
    Ikävalko on “enemmän tai vähemmän” gradua vaille valmis. Vaikka opinnot ja Kalle elävät muuten sulassa sovussa, esimerkiksi jotkin perus- ja kielikurssit ovat sellaisia, joilla on läsnäolopakko ja joille Ikävalko ei voi ottaa Kallea mukaan.
    Kallen mummista ei ole apua, sillä hän on töissä. Perhepäivähoitajat eivät puolestaan mielellään hoida lapsia lyhyen aikaa. Perhepäivähoitajien ryhmille on määrätty koot, ja sen vuoksi hoitajat tekevät mieluummin kokopäivävuoroja, joista saa täyden maksun.
    Joustavan hoitopaikan puute ei kiusaa yksin Ikävalkoa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) sosiaalipoliittisen sihteerin Camilla Granholmin mukaan pienille lapsille joustavaa päivähoitoa tarvitsevia opiskelijoita on satoja.
    Kesän aikana HYY laati suunnitelmat lapsiparkin perustamiseksi. Suunnitelmia varten haastatellut vanhemmat toivoivat, että lapsia hoitaisivat erityisesti tarkoitusta varten palkatut hoitajat. Hätätilassa vanhemmat olisivat kuitenkin valmiita hoitamaan lapsia vuorotellen.
    Lapsiparkin rahoittaisivat palvelun käyttäjät ja HYY. Vanhemmilta kerättäisiin hoito- ja rekisteröintimaksuina noin
     30 000 markkaa. HYY:n maksettavaksi tulevaa osuutta kuluista on vielä vaikea arvioida, mutta se olisi todennäköisesti
     20 000-50 000 markkaa, kertoo HYY:n hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Elina Sojonen.
    Periaatteessa lapsiparkki voisi aloittaa toimintansa vuoden päästä syksyllä. “Kaikki kiikastaa nyt tilasta”, Sojonen kertoo.
    Tilalle on kaksi vaatimusta. Vuokra ei saisi olla liian kallis – HYY ei pysty maksamaan täyttä keskustakiinteistön vuokraa
     – ja lapsiparkin pitäisi sijaita lähellä keskustakampusta. Tämän vuoksi HYY:n omat tilat soveltuvat lapsiparkin käyttöön huonosti.
    HYY on ottanut selvää vapaista tiloista kaupungilta, ainejärjestöiltä ja seurakunnilta. Selvitystyön lopputulos oli yksinkertainen: paras ratkaisu olisi, että yliopisto antaisi jonkin tilan, esimerkiksi kivijalka-asunnon, lapsiparkille.
    Yliopiston kannalta tilanne on monimutkaisempi, kertoo osastopäällikkö Toivo Vainiotalo Helsingin yliopiston tekniseltä osastolta. Päivähoidon järjestäminen on hänen mukaansa ensisijaisesti kaupungin tehtävä. Sen vuoksi HYY:n pitää aluksi kääntyä kaupungin puoleen.
    “Tiloista voidaan alkaa keskustella, kun ylioppilaskunnalla on selkeä suunnitelma siitä, kuinka tämä asia järjestetään yhteistyössä kaupungin kanssa. Lain mukaan päävastuu lasten päivähoidosta kuuluu sosiaalivirastolle”, Vainiotalo sanoo.

Juhana Rossi
Kuva: Tiina Palomäki