Tohtori Joo Joo: Toivoilleen isänmaa antoi

T:Teksti:

Siinä sitä taas ollaan, tai tässä.
     Syyskuinen aamu lankeaa kirpeänä. Ilmassa tuoksuu uusi alku, ja opiskelija kuulee korvissaan kaukaa ulkomereltä hiipivän raatteen ritinän. Opiskelija tunnustaa tosiasian: leppeä kesä on ohi, on aika tarttua toimeen.
    Vanhan ylioppilastalon ohi kävellessään opiskelija kokee räystäänjuureen kaiverretun latinanlauseen kertovan juuri hänestä. Olo on ylevä, motivaatio korkealla.
    Ensimmäinen tenttikuori sujahtaa laatikkoon kauniisti suhahtaen. Opiskelija lehteilee Lennart Nordenfeltin teosta Kunskap Värdering Förståelse, joka on määrä suorittaa lukukauden ensimmäisessä tiedekuntatentissä. Opiskelija ihastelee hetken Nordenfeltin viiltävän analyyttisesti paikoilleen putoilevia ruotsin kielen lauseita, mutta päättää syventyä tekstiin hieman myöhemmin.
    Opiskelija sanoutuu irti toimestaan voidakseen keskittyä täysipainoisesti opintohinsa. Kadulla tapaamalleen vanhalle tuttavalle opiskelija kertoo suunnittelevansa gradun aloittamista keväämmällä, tai riippuu nyt vähän, oli kiva nähdä.
    Puolivälissä lokakuun opintotukea opiskelija havaitsee lukujärjestyksessään epätarkoituksenmukaisuutta. Tutkintovaatimuksiin kuulumattomat, ennen aamukahtatoista alkavat ja myöhempien aikojen perttipasasten pitämät luennot saavat jäädä, jotta opiskelija kykenee keskittymään täysipainoisesti tutkintonsa kannalta relevanttiin opintoainekseen.
    Viikkoa myöhemmin päivittäinen tekstiviestichatin intensiiviseen seuraamiseen käytetty aika minuutteina ylittää edistymisen Nordenfeltin teoksessa sivuina.
    Eurooppalaiset juomatavat rantautuvat Suomeen marraskuun vaihteessa. Lopputili tyhjenee pihisten. Opiskelija marssii yhteispohjoismaiseen finanssitavarataloon ja nostaa markkinakorkoisen opintolainan euroissa.
    “Abtronic! It really works my abs!”
    Marraskuun puoleenväliin mennessä opiskelija osaa Ostoskanavan näyttelijöiden vuorosanat ulkoa. Passeli -myyntireskontra ja laskutus -ohjelman uusi versio ei lakkaa ällistyttämästä.
    Opiskelija havaitsee lukujärjestyksessään lisää epätarkoituksenmukaisuutta. Proseminaarin vetäjä on ärsyttävä. Virkamiesruotsin ehtii suorittaa myöhemminkin.
    Kolmannen tiedekuntatentin aattona matopeliennätys paranee kolmellasadalla pisteellä. Tekstiviestichatin intensiivisen seuraamisen ohessa atv:n puolella vierailtu aika minuuteissa ylittää edistymisen Nordenfeltin teoksessa sivuina.
    Joulukadun avauduttua opintolainasta on jäljellä lainapaperit. Ekonomistien mukaan koronlaskua ei ole odotettavissa. Opintokirjan sivut eivät osoita hupenemisen merkkejä.
     Huonoa omatuntoaan lievittääkseen opiskelija selailee Lennart Nordenfeltin viiltävän analyyttisesti paikoilleen putoilevia ruotsin kielen lauseita palaillessaan viimeisellä taksilla Punavuoren tasokkaista viihderavintoloista, joilla on anniskelulupa aamuneljään saakka.
     Lukukauden viimeisen tentin aamuna opiskelija herää moottoripyöräkerhon kerhotiloista biljardipöydän alta. Kunskap Värdering Förståelse on repun pohjalla neljännespullon kolmanneslitran puolikuivaa siideriä kastelemana.
    Lukujärjestyksessä ei enää ole epätarkoituksenmukaisuutta. Se on tyhjä. Sitä vastoin pankkitilissä on epätarkoituksenmukaisuutta. Sekin on tyhjä.
    Lennart Nordenfelt, joku kaunis syyspäivä minä vielä astun laivaan, kävelen kiuas selässäni koko matkan Slussenilta Uppsalaan asti, ja silloin sinun, Lennart, on paras juosta lujaa sinne missä Kunskap Värdering Förståelse kasvaa, ja mikä helvetin nimi ruotsalaiselle Lennart muka on olevinaan, mikä?