Miksi talo seisoo tyhjillään?

T:Teksti:

Katto ry valtasi Lapinlahden sairaalaan kuuluvan Koivulan talon syyskuun alussa. Talon omistaa Helsingin kaupunki, jolta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (hus) on vuokrannut sen. Talo on odottanut pari vuotta tyhjänä päätöstä Lapinlahden tulevaisuudesta. Rakennusvirasto on arvioinut talon korjauksen hinnaksi 4,5 miljoonaa, valtaajat 1,7-3,2 miljoonaa. Helsingin vihreät ovat ilmoittaneet tukevansa valtaajien pyrkimyksiä ja ehdottaneet talon kunnostamista mielenterveysongelmaisista kärsivien nuorten tukiasunnoiksi tai sairaalan työsuhdeasunnoiksi. Myös Vasemmistoliitto on ehdottanut tukiasuntoja Lapinlahteen.
    Helsingin kaupungin asuntojonossa on 12 000 ihmistä ja HUS:n työsuhdeasuntoja jonottaa 50-100 ihmistä. Mielenterveysongelmaisten tukiasuntoja tarvittaisiin satoja. Miksi Koivulan talo on ollut tyhjänä, hus:n tilahallinnon päällikkö Anne Priha?
    Talo on niin huonokuntoinen, että se ei sovellu asumiseen. Me emme peruskorjaa kuin omia rakennuksia. Toisten omaa emme lähde kunnostamaan. Täytyy vain odottaa Lapinlahden
     alueen lopullisia päätöksiä.
    Eli talo olisi tyhjänä vuokrasopimuksen loppuun, vuoteen 2003?
    Joo. Tarjosimme taloa irrotettavaksi vuokrasopimuksesta, mutta Helsingin puolella on sama tilanne. Heilläkään ei ole mahdollisuuksia investoida kunnostukseen.
    Valtaajat ehdottivat, että he vuokraisivat talon nollalla markalla ja pitäisivät vastineeksi taloa lämmitettynä ja kunnossa siihen saakka, kunnes lopullinen käyttötarkoitus selviää ja remontti alkaa.
    Valitettavasti meillä ei ole oikeutta vuokrata taloa, siksi olemme tarjonneet sitä kaupungille. Emme ole oikea neuvottelukumppani.
    Mitä Helsingin kaupunki aikoo tehdä Koivulan talolle, Helsingin kaupungin kiinteistöviraston talo-osaston osastopäällikkö Hannu Määttänen?
    Talo on asuntolaksi rakennettu, keittiöt ja pesutilat ovat käytävän päässä. Eihän se enää toimi. Myös sähköt ja koko lvi-puoli ovat 1950-luvulta. Ennen kuin tiedetään Lapinlahden sairaalan lopullinen käyttötarkoitus niin remonttiin ei kannata panna puoltatoista, kahta tai kolmea miljoonaa. Nyt talo on vuokrattu hus:lle, ja meidän pitäisi purkaa sopimus ennen kuin voimme tehdä mitään.
    hus ilmeisesti tarjosi taloa takaisin teille.
    Ei ole tarjonnut.
    Anne Prihan mukaan hus tarjosi taloa kaupungille jo ennen valtausta.
    Niinkö, jaa. Sitten me varmaankin keskustelemme siitä. Se tarkoittaa, että puramme koko kantaa koskevan sopimuksen, enkä ole varma miten siinä käy. Mutta totta kai me keskustelemme heidän kanssaan.