Kampuksen kasvo: Sapelitanssia

T:Teksti:

Miekat kalahtelevat kisahallin harjoitussalissa. Kaksi valkoisiin takkeihin ja polvihousuihin pukeutunutta ja kasvonsa maskilla peittänyttä miekkailijaa hypähtelee kevyesti eestaas kuin tanssiessa. Muutama nopea kädenliike, askel eteenpäin, pisto. Truut! Summeri soi ja salin seinällä syttyy punainen valo.
    Antti Kerminen, 26, teki piston Sari Suomen, 27, rintaan. Pari nostaa maskit kasvoiltaan ja pyyhkii hikeä.
    Pariskunta Kerminen-Suomi on harjoitellut tällä salilla tuhansia kertoja. Biologiaa opiskeleva Sari ja matematiikkaa opiskeleva Antti aloittivat miekkailun 12-vuotiaina Miekka-Miehissä. Pari heistä tuli kolme vuotta sitten.
    Molemmat edustivat Suomea elo-syyskuussa Pekingin kesäuniversiadeissa. Universiadit ovat yliopisto-opiskelijoiden “olympialaiset”. Ne järjestetään joka toinen vuosi. Kisat ovat maailman toiseksi suurimmat urheilukilpailut olympialaisten jälkeen. Pekingiin matkasi 40 suomalaista urheilijaa.
    Pekingille universiadit kävivät pr:stä ja harjoituksesta vuoden 2008 olympialaisia varten. Sari ja Antti kehuvat universiadien järjestelyjä kisakylineen ja kilpailupaikkoineen. 60 000 katsojaa seurasi avajaisissa “Työläisten stadionilla” historiasta kertovia esityksiä, universiaditulen kantamista ja urheilijoiden kulkueita.
    “Ihmiset olivat ystävällisiä ja avoimia, vaikka kielitaitoa puuttuikin. Yksi urheilija unohti kultamitalinsa taksiin, ja kuljettaja palautti sen”, Sari sanoo.
    Sijoitukset saavat parin rypistämään kulmiaan. Suomen joukkue ei saanut kisoissa mitaleita. Sari oli 53. naisten kalpa-miekkailussa ja Antti 47. miesten sarjassa. Parempaa tulosta odotettiin, sillä Antti voitti viime vuonna Suomen mestaruuden kalvalla ja Sari 1998 floretilla.
    “Se kertoo kilpailun kovasta tasosta. Miekkailijoista suurin osa on opiskelijoita, joten parhaat olivat mukana”, Antti sanoo.
    Miekkailu ei ole suurelle yleisölle tuttu laji, vaikka se on ollut olympialaislaji alusta asti. Suomessa on noin 1000 lajin harrastajaa ja 70 kilpailijaa. Antti nauraa, että miekkailua näytetään Suomen televisiossa “ehkä 15 minuuttia vuodessa”. Syykin on selvä: nopeiden otteluiden aikana kokematon katsoja tuskin ehtii tajuta, mitä matolla tapahtuu.
    Miekkailua on verrattu shakkiin, sillä molemmissa ottelijat ennakoivat vastustajan siirtoja. “Pitäisi olla askeleen edellä vastustajaa, saada toinen narutettua”, Sari sanoo.
    Älypeleistä pariskunta pitää muutoinkin. Antti työskentelee Taideteollisen korkeakoulun medialaboratoriossa tutkimusapulaisena projektissa, jossa kehitetään kielellistä vuorovaikutusta tietokoneen kanssa. Sari valmistuu opettajaksi.
    Miekkailu vie parin vapaa-ajan, ja miekkailusta puhutaan usein myös kotona. Pari ei silti ratko perheriitoja miekkailusalilla. Siihen sopivat paremmin lahjaksi saadut vaahtomuoviset miekat.
    Sari virnistää: “Käymme kyllä ‘herkkuotteluita’. Voittaja päättää, mitä herkkuja kaupasta ostetaan. Ne ottelut käydään tosissaan, viimeiseen asti.”

Kirsikka Saari
Kuva: Sami Haapavaara