Kampuksen kasvo: Autotallistahallintorakennukseen

T:Teksti:

Yliopiston uusi hallintojohtaja Kari Suokko sai entisiltä työkavereiltaan läksiäislahjaksi Fiskarsin kirveen ja evästyksen, että sillä riittää töitä.
    “En ollut ymmärtävinäni vihjettä ollenkaan”, Suokko sanoo.
    Oikeustieteen lisensiaatti Kari Suokko, 54, siirtyy yliopistoon Tilastokeskuksen hallintojohtajan paikalta. Etukäteen on uumoiltu, että hallinnon tehostajaksi tiedetyn Suokon aikana yliopiston hallintokoneisto kevenee. Siniseen klubitakkiin, raidalliseen paitaan, kravattiin ja harmaisiin housuihin pukeutunut Suokko valitsee sanansa huolellisesti:
    “En osaa vielä vastata. Ensin täytyy tarkastaa, miten asia todella on.”
    Tulevaa työmaataan Suokko arvioi virkamiesmäisen varovaisesti, mutta muutoksia on luvassa. “Suurin haaste” on kampushallinnon kehittäminen: “Hallintoa siirretään neljälle kampukselle eli lähemmäs ihmisiä. Sen avulla voidaan ehkä keventää keskushallintoa.”
    Suokko on työskennellyt myös Ilmatieteen laitoksen hallintopäällikkönä ja ylitarkastajana Autorekisterikeskuksessa. Mutta on hän nähnyt muutakin kuin virastoja.
    Suokko muutti 1960-luvulla Kokkolasta Helsinkiin opiskelemaan lakia. Luvut jäivät, kun Suokko perusti lankonsa kanssa lakiasiain- ja patenttitoimiston, Papulan. Kesäisin miehet rakennuttivat teräspalkeista ja -levyistä autotalleja. “Muutama on pystyssä vieläkin.”
    Suokko palasi yliopistoon, kun äiti alkoi huomautella kesken jääneistä opinnoista. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 36-vuotiaana 1982 ja lisensiaatiksi 1990. “Kuulostaa ehkä naiivilta, mutta vaihdoin valtiolle töihin, kun äiti sanoi, että eikö kannattaisi hankkia turvallinen työpaikka. En tiedä, mitä äitivainaja nyt sanoisi.”
    Entinen Tilastokeskuksen mies kuvailee uutta työtään numeroin. Suurin muutos on yliopiston koko: palkkalistoilla on 10 000 ihmistä, opiskelijoita on 40 000, budjetti 2,5 miljardia markkaa. Suokko yllättyi yliopiston “rakennusmassasta” ja siitä, että Helsingin yliopistolla on toimintaa
     40 paikkakunnalla. Opiskelijat ovat virkamiehelle “vieraampi elementti”.
    Suokko on virkamies sekä työltään että harrastuksiltaan. Vapaa-aikanaan hän tekee väitöskirjaa “tietoyhteiskunnan viranomaisten tietohuollosta”.
    Siis mistä?
    “Tarkastelen tietosuojaa viranomaisten näkökulmasta.”
    Suokko sanoo, että on harrastuksia sentään muitakin. Viimeksi hän kävi Venäjän taiteen kultakauden näyttelyssä. Viikonloppuisin hän ajaa Ympäristökeskuksen erikoissuunnittelijana työskentelevän vaimonsa kanssa mökille Kokkolaan.
    “Halonhakkuuharrastukseeni lahjakirves sopii mainiosti.”

Kirsikka Saari
Kuva: Sami Haapavaara