Juristin ja popmuusikon törmäys

T:Teksti:

Kolari kuuluisi nyt asiaan. The Crash -yhtyeen Teemu Brunila kyyditsee minut Turusta Helsinkiin. Auto- ja kolariteemaa on käytetty yhtyeestä otetuissa kuvissa, mutta se vielä puuttuu, että bändi kolaroisi toimittajan kanssa moottoritiellä.
    Autoiluhuoleni haihtuvat, kun puhumme edellisenä päivänä Yhdysvalloissa tapahtuneista isommista törmäyksistä. New Yorkin tuho vaikuttaa myös The Crashin suunnitelmiin.
    “Just eilen juttelin tuotantopäällikkö Pekka Ruuskan kanssa seuraavasta single-valinnasta. Olin ehdottomasti sitä mieltä, että se on New York. Nyt kun toi tapahtui, tuntuu, että se olisi poliittisesti vähiten korrekti teko, mitä voisi tehdä”, Brunila sanoo. Yhdistelmä olisi raju:
     The Crash-New York.
    New York -kappaleessa yhtye soi rehvakkaammin kuin kertaakaan edellisellä levyllä. Brunila laulaa rokkikliseitä tähteyden saavuttamisesta isossa omenassa: “Then one day / You rock the USA”. Ennen World Trade Centerin romahtamisen aiheuttaneita terroristi-iskuja hän kuvaili biisiä innoissaan:
    “Siinä on aivan omaa luokkaansa oleva tunnelma. Meininki on ihan kohdallaan. Se on helvetin hieno sovitus. Biisi on viety äärimmäisyyksiin: kaikki sen Bruce Springsteen -fillit ja muut mauttomuudet.”

Kakkossinglen valinta on tärkeä. Listasijoitukset kotimaassa ovat arvokkaita, kun levy-yhtiö Warnerin Suomen-konttori alkaa markkinoida The Crashin uutta Wildlife-levyä ulkomaille. Ne ovat ulkomaiden Warnereille selkeä suositus julkaista levy.
    Wildlife sisältää toki muitakin singlekelpoisia kappaleita: Star rokkaa 1970-luvun David Bowien hengessä.
    Ylipäätään The Crashin musiikki tukeutuu aikaisempaa enemmän 70-luvun rosoiseen kitarointiin. Mutta musiikissa soivat myös 1980-luvun vahvat syntetisaattorisoundit.
    Ensimmäinen singlelohkaisu, akustisesti diskoava Lauren Caught My Eye, teki tehtävänsä. Se nousi ensimmäisellä myyntiviikollaan Suomen single-listalla kolmanneksi.
    “Aika hyvin biisiltä, jossa on ranskankielinen kertosäe”, hymyilee tyytyväinen Brunila.
    Välillä asiat ovat sujuneet huonommin. Brunila muistaa epäonnen esikoislevy Comfort Deluxen kanssa.
    “Silloin koko homma kaatui Saksassa radiosoittoon. Sugared oli liian surullinen. Muuten meni hyvin: paljon haastatteluita, paljon juttuja ja paljon hyviä levyarvosteluita.”
    Suomessa Sugared toi The Crashille mainetta Radiomafian soittolistalla jo ennen kuin yhtyeellä oli edes levysopimusta. Menestys jatkui, kun Tommi Pietiläinen ohjasi kappaleeseen videon, joka voitti Muuvin parhaasta suomalaisesta musiikkivideosta.
    Pietiläinen on Brunilan Helsingin-matkan syy. Brunila on menossa katsomaan Pietiläisen ohjaamaa Lauren Caught My Eye -videota.
    Minua alkaa jälleen pelottaa Brunilan kyydissä Salon kohdalla, kun hän soittaa leikkaamoon kertoakseen myöhästyvänsä.
    Hän ohjaa polvillaan. Oikea käsi näppäilee kännykkää, vasen selaa Palm-taskutietokonetta.
     Levynjulkaisun alla pop-muusikko on kiireinen. Hän antaa haastatteluita, tekee videota, junailee T-paitojen tekoa ja remontoi uutta kotiaan, jota on laiminlyöty The Crashin ollessa studiossa.
    “Turusta ostamani puutalon pätkä odotti vesivaurioiden jäljiltä. Maa näkyi lattian läpi. Nyt oon tyttöystävän kanssa remontoinut aina kun voi. Suhteellisen hektistä: toisella kädellä kittaa seinää ja toisessa kädessä on puhelin, johon antaa haastattelua”, Brunila kertoo.

The Crashillä menee nyt sen verran hyvin, että muusikkous alkaa olla Brunilalle ammatti. Hänellä on oikeus- ja kauppatieteiden opinnot kesken, mutta hän on keskittynyt levyntekoon vuoden alusta lähtien.
    Lakimiehen ammatti ei houkuttele. “Voi kun saisi vain tehdä tätä… Mitä syvemmälle syöpyy tällaiseen hörhöilyyn, sitä graavimmalta toi maailma out there tuntuu. Tästä hippimeiningistä olisi vaikea luopua ja iskeä puku päälle”, Brunila sanoo.
    Vaikka oikeussalit eivät saisikaan The Crashin laulaja-kitaristi-säveltäjä-sanoittajasta terävää esiintyjää, oikeustieteen opinnoista on hyötyä musiikkibisneksessä. Oikeastaan jos poptähteydessä voisi suorittaa akateemisen tutkinnon, Brunilan oppiaineet kuuluisivat taatusti opintosuunnitelmaan.
    “Antaahan kauppatieteellinen ala hyvät raamit musiikkimarkkinoiden ymmärtämiseen. Suurin vaikutus taitaa olla se, että joskus äänenpainot muuttuvat, kun huomataan, etten ole totaalisen kusetettavissa. Se on sellainen psykologinen tekijä”, selittää Brunila.
    Muusikkous on myös tukenut opintoja.
    “Meillä oli Manchesterissä näyttökeikka, jota tulivat katsomaan kaiken maailman elvikset. Just ennen keikkaa mä vielä monistin paikallisen oikiksen kirjastossa muutamaa kirjaa.”
    Eikä se ole ainoa kerta, kun kaksi kärpästä on isketty yhdellä kertaa: “Koitan ulkomailla keskustella levy-yhtiöiden ihmisten kanssa, miten homma toimii heillä ja kyselen, kuinka monta optiota niiden levytyssopimuksissa keskimäärin on. Teen ite artistisopimuksen optioehdoista gradua oikikseen”, Brunila kertoo.
    The Crashin nokkamiehen avoimuudesta ja nöyristelemättömyydestä hyötyy koko yhtye. Kun levy-yhtiö on hoitanut työnsä huonosti, se on saanut kuulla siitä Brunilalta.
    Tässäkin The Crash ja Brunila ovat saaneet vaikutteita Bowielta. Bowie tunnetaan siitä, että hän levyjensä lisäksi huolehtii tarkasti taloudesta ja muusikon oikeuksista.

The Crash teki alusta saakka selväksi, että yhtye lähtee ulkomaille. Jo ennen kuin him ja Bomfunk mc’s olivat lyöneet läpi Euroopassa, Brunila antoi lausuntoja, jotka kuulostivat ensimmäistä levyä julkistavan bändin suusta koppavilta. Tavoitteet kuulostavat yhä kunnianhimoisilta mutta perustelluilta.
    “Meistä täytyy muistaa, että me ollaan genressä, jossa homma on hidasta odottamista ja säätämistä. Ekalla levyllä me loimme yhteyksiä ja avasimme ovia Warnerin organisaatiossa. Nyt organisaatioon on helpompi kävellä sisään, että ‘moi taas’. Mulla on sellainen kutina kaiken kaikkiaan, että tonight’s the night”, sanoo Brunila.
    Ensilevy Comfort Deluxe julkaistiin kymmennessä maassa, joista eniten huomiota tuli Saksasta, Itävallasta ja Japanista.
    “Saksassa keikkamatkalla totesin, että tämä on aika vaativaa hommaa. Mietin millaista tämä olisi 40-50-vuotiaana. Silleen, että on lapsia ja on pitkiä aikoja ulkomailla. Ei sitä vain jaksaisi loputtomiin. Yksi skenaario on, että silloin keskittyy vain biisien kirjoittamiseen”, pohtii Brunila.
    Raskailla matkoilla yhtyeen jäsenten väliset kemiat ratkaisevat. The Crashin kundit, Brunila sekä basisti Samuli Haataja ja rumpali Erkki Kaila, ovat soittaneet yhdessä 10 vuotta, joten porukka on hioutunut yhteen. Kaikki ovat skarppeja tyyppejä eivätkä koheltajia.
    “Meillä semmoset mahdottomat tilanteet, joita keikkamatkoilla aina tulee, purkautuu hysteerisenä nauruna. Joillain toisilla bändeillä sama ilmenee kinasteluna”, Brunila sanoo.

The Crashin albumi Wildlife julkaistaan 21.9.

Jonathan Mander
Kuva: Tiina Palomäki