Isä, poika ja sen veli

T:Teksti:

Sen minkä suomalainen televisiohuumori on parhaimmillaan Pirkka Pekka Peteliuksessa voittanut, on elokuva hävinnyt. Niin vakuuttava on Peteliuksen roolisuoritus elokuvassa Leijat Helsingin yllä. Hän on monilahjakkuus.
    Toki Petelius on tehnyt elokuvarooleja ennenkin. Komedioiden ohella Petelius on nähty sellaisissa elokuvissa kuin Klassikko, Hamlet liikemaailmassa ja Tuntematon sotilas. Viime vuosina hänen kasvonsa eivät kuitenkaan ole kuluneet Esko Salmisen, Peter Frantzénin tai Martti Suosalon tavoin valkokankaalla.
    Nyt Petelius näyttelee Peter Lindholmin Kjell Westön romaanin pohjalta ohjaamassa elokuvassa. Hän esittää Henrik Bexaria, päähenkilönRikun (Paavo Kerosuo) isää.
    Isän rooli on olennainen, sillä kirjan monipuolisesta suku- ja sukupolvikertomuksesta on karsittu lähes kaikki muu paitsi isän ja poikien, Rikun ja Danin (Pekka Strang), suhteet. Ratkaisu toimii. Loistavan kirjan pohjalta on tehty loistava elokuva.
    Isä haluaisi pojat Hankeniin. Dani haikailee hippielämää ja Riku ei tiedä, mitä haluaa.
    Oikeastaan elokuvan päähenkilö Riku seuraa sivusta touhuja. Rikun veli Dani on perheen keskipiste, jota kaikki rakastavat, mutta joka kapinallaan sotkee perheen kuviot.
    Isä-poika teemaltaan Leijat-elokuva muistuttaa Westön tuoreempaa romaania Isän nimeen. Niin kirjassa kuin elokuvassakin isien taakka periytyy pojille.
    Isän ja poikien suhteen ohella elokuvan teemana on ahneus. Peteliuksen esittämä Henrik Bexar on hahmo, joka menestyäkseen jättää perheensä paitsioon.
    Henrik Bexariakin pidemmälle menevät kuitenkin Rikun ikätoverit, eräänlaiset Uotin veljekset, jotka 1980-luvun kasinotaloudessa vievät ahneuden ja rahanteon huippuunsa. Mikään muu ei merkitse kuin menestys.
    Vaikka elokuva on jättänyt suuren osan kirjan teemoista käsittelemättä, se on melko uskollinen henkilögallerialle. Moni henkilö jääkin elokuvassa täysin irralliseksi ja huomaamattomaksi. Avoimeksi jäävien asioiden perusteella voisi olettaa, että elokuvan pohjalta on valmisteilla neliosainen tv-sarja. Toivottavasti on.
    Elokuva poikkeaa alkuteoksesta tappiokseen väkisin ympätyllä leijateemalla. Nimestä huolimatta leijat eivät kirjassa lennelleet Helsingin yllä. Kyseessä oli osin isän muisteluihin ja yleisesti unelmiin liittyvä metafora, ja sellaiseksi sen olisi voinut myös elokuvassa jättää.

Heikki Valkama

Leijat Helsingin yllä saa ensi-iltansa 7.9.2001.