Vallan miehet

T:Teksti:

Näky on kovin arkinen silmänräpäys vallan käytäviltä. Tyylikkäästi pukeutunut vanha mies kantaa salkkua. Mutta kun salkkua kantava mies on Alan Greenspan, hänen kulkuaan seurataan ympäri maailmaa henkeä pidätellen.
    Miksi? Koska Yhdysvaltain keskuspankin Fedin johtajana Greenspan päättää viime kädessä Yhdysvaltain talouteen vaikuttavista ohjauskoroista. Korot puolestaan vaikuttavat Yhdysvaltain talouden kehitykseen, ja lopulta Yhdysvaltojen talouden tila määrää sen, kuinka hyvin tai huonosti ihmiset ympäri maailmaa elävät.
    Parempien ennustuskonstien puutteessa rahamarkkinat ovat keksineet, että kenties siitä, mitä Greenspanilla on käsissään matkalla Fedin kokoukseen, voidaan päätellä, millaisesta korkomuutoksesta Fed seuraavaksi ilmoittaa.
    Tarina Greenspanista ja hänen salkuistaan on hyvä esimerkki siitä, kuinka markkinat ovat aina seuranneet vaikutusvaltaisten ihmisten pienimpiäkin eleitä ja yrittäneet saada heidän puheistaa viitteitä talouden muutoksista.
    Greenspan on tällä hetkellä taloudellisella vallalla mitattuna maailman mahtavimpia ihmisiä, mutta muitakin toki on. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg on vaikuttaja, jonka puheita koko finanssimaailma odottaa korvat höröllään. Samoin tärkeimpien valtio- ja yritysjohtajien sanoilla ja teoilla on merkitystä rahamarkkinoiden silmissä.

Ketkä ovat sitten suomen greenspaneja ja duisenbergejä? Kysymys on kutkuttava, vaikka Suomen merkitys on vähäinen maailmantaloudessa. Suomessakin on ihmisiä, joiden puheita markkinat kuuntelevat.
    Ylioppilaslehti listasi heidät kysymällä professoreilta, analyytikoilta ja kansanedustajilta, kenen kolmen suomalaisen lausunnot vaikuttavat Suomen talouteen eniten.
    Kyselyyn tuli 126 vastausta. Vastaukset pisteyttiin seuraavasti: 1.sija: 4 pistettä, 2.sija: 3 pistettä, 3.pistettä: 2 pistettä, 4.sija: 1 piste, 5.sija: 0,5 pistettä.
    Kolmen kärki ei liene kenellekään yllätys: Nokian pääjohtaja Jorma Ollilaa pidettiin ylivoimaisesti vaikutusvaltaisimpana. Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin tiukka kamppailu Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön välillä.
    Suurin yllätys oli ehkä valtiosihteeri Raimo Sailaksen sijoittuminen kuudenneksi. Sailas ohitti muun muassa Euroopan keskuspankin johtokunnassa istuvan Sirkka Hämäläisen ja toisen valtiovarainministerin salkkua kantavan Suvi-Anne Siimeksen. Monet vastaajat näkivät valtiosihteeri Sailaksen Niinistön takapiruna, joka tuottaa sisällön valtionvarainministerin lausuntoihin.

Muutamat vastaajat kritisoivat koko kyselyä. ”On aivan mieletöntä ryhtyä edes pohtimaan kuka tai ketkä ovat niitä, joiden lausunnoilla tai toiminnoilla olisi järjestyksessä eniten vaikutusta maamme talouteen. Yksittäisten henkilöiden sanomisilla ja tekemisillä on nykymaailmassa, varsinkin markkinataloudessa ja demokratiassa, hyvin vähän vaikutusta. Tällaisten listojen tekeminen ja julkaiseminen sumentaa jo ennestäänkin heikkoa käsitystä siitä, miten talous toimii.”
    Kyseisen vastauksen antaneen professorin kommentissa on kieltämättä vinha perä. Talouden toimintaa ja suhdanteiden vaihtelua on usein vaikea ymmärtää. Tuskin kenenkään yksityisen henkilön puheilla on vaikutusta vain henkilön karismaattisen olemuksen perusteella, vaikka eräs vastaaja pitikin Tanja Karpelan lausuntoja kansantalousteemme vahvasti vaikuttavana tekijänä.
    Eräs professori kommentoi: ”Kyse ei yleensä ole siitä, että joku henkilö pystyy puheillaan muuttamaan maailmaa vaan siitä, että jotkut puhuvat ja kertovat uutisia vaikutusvaltaisen taustayhteisön puolesta.”

1. JORMA OLLILA (343 pistettä)

Nokian toimitusjohtaja vuodesta 1990. Ollilan johtama Nokia on viime vuosina pystynyt jatkuvasti suurentamaan markkinaosuuttaan kilpailijoiden jäädessä jalkoihin. Nokian menestyksen mukana puu- ja terästeollisuus Suomen tärkeimpinä tuotantoaloina ovat vaihtuneet it-alaan. Kun otetaan huomioon Nokian työllistämät lukuisat alihankkijat, Nokiaa voidaan kiistattomasti pitää Suomen tärkeimpänä yrityksenä. Nokian strategia ja investoinnit niin Suomessa kuin ulkomaillakin vaikuttavat merkitsevästi koko it-alaan ja siten Suomen talouteen.
     ”Lausunnot vaikuttavat Nokian ja koko alihankkijasektorin arvostuksiin. Arvostukset vaikuttavat ihmisten varallisuusasemaan ja sitä kautta tulevaisuuden uskoon ja kulutuspäätöksiin. Näillä taas on kerrannaisvaikutuksia muiden yritysten investointi- ja rekrytointipäätöksiin.” (professori)
    ”Sanoo mitä tahansa mistä tahansa, niin päättäjät tekevät, mitä hän haluaa.” (professori)
    ”Hän viestittää asioita pääsääntöisesti käsittääkseni kulisseissa, mutta silloin harvoin kun hän tulee julkisuuteen, niin hänen sanoillaan on poikkeuksellisen laaja yleisö maailman rahasalkukkujen päällä istujien joukossa.” (kansanedustaja)
    ”Antanut luotettavia lausuntoja, jotka ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti” (kansanedustaja)
    ”Nokia vie mennessään. Myös muut Nokian huippujohtajat voivat vaikuttaa melkein yhtä paljon, mutta heillä on joka tapauksessa Ollila-siru päässään ja puhuvat siksi hänen ajatuksiaan.” (analyytikko)

2. PAAVO LIPPONEN (162 pistettä)

Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja vuodesta 1983 ja pääministeri vuodesta 1995 lähtien. Tunnetaan vähäpuheisena mutta jämeränä miehenä. Vastaajat arvioivat Lipposen lausunnoilla olevan vaikutusta maan talouteen lähinnä pääministerin virka-aseman vuoksi. Pääministerinä hän vastaa hallitusohjelmasta ja sen toteuttamisesta. Myös Lipposen karismalla ja finanssipolitiikan uskottavalla toteuttamisella nähtiin olevan vaikutusta.
    ”Toistaiseksi vielä päättää, mitenpäin taloutta viedään.” (analyytikko)
    ”Pääministerinä valtiovarainministeri.” (kansanedustaja)
    ”Vaikuttaa suoraan poliittisiin päätöksiin, ja jo hänen lausuntonsa heijastuvat markkinoihin.” (kansanedustaja)
    ”Virkatehtävänsä ja karismansa vuoksi.” (kansanedustaja)
    ”Poliittinen, uskottava johto finanssipolitiikassa.” (kansanedustaja)

3. SAULI NIINISTÖ (160 pistettä)

Kokoomuksen kansanedustaja vuodesta 1987. Toimi Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana sekä oikeus- että valtiovarainministerinä ja tätä nykyä Lipposen toisessa hallituksessa valtiovarainministerinä. Monet vastaajat näkivät kuitenkin Raimo Sailaksen olevan Niinistön puheiden takana.
    ”Ainoa poliitikko (vaikkakin on loijari), jonka sanomisilla on jotain vaikutusta talouteen.” (professori)
    ”Yhdessä Raimo Sailaksen kanssa on pystynyt luomaan uskottavuuden ilmapiirin omien näkemystensä ympärille.” (professori)
    ”Valtionvarainministeriön kannanotot luovat kuvaa tulevaisuuden taloudellisesta kehityksestä, verotuksen kehittymisestä ynnä muusta ja vaikuttavat siten ihmisten ja työnantantajien käyttäytymiseen.” (professori)
    ”Niinistön talouspoliittisia lausuntoja seurataan ja tulkitaan tarkkaan. Pulmana on tietysti erottaa retoriikka ja substanssi, mutta nehän ovat molemmat tärkeitä vaikutuskeinoja.” (professori)
    ”Uusliberalismin arkkitehti numero 2, joka on vahvasti kokoomuksen kärjessä.” (analyytikko)

4. LAURI IHALAINEN, SAK:n puheenjohtaja (63 pistettä)

”SAK:n valta on edelleen suurin.
     Nähtiinhän se Wahlroos-asiassakin.” (kansanedustaja)
    ”Hänellä on takanaan yhteisö, jolla massavoimaa niin halutessaan.” (analyytikko)

5. MATTI VANHALA, Suomen Pankin pääjohtaja (52 pistettä)

”Hänen käsityksensä edustavat myös ekp:n näkemyksiä ja ovat sen vuoksi merkittäviä laajemman taloudellisen toimintaympäristön kannalta.” (kansanedustaja)

7. JOHANNES KOROMA, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja (27 ääntä)

”Puolustaa asemansa puolesta TUPO-järjestelmää.” (professori)
    ”Merkittävä suomalaispohjaisen, globaalia bisnestä tekevän yrityksen keulakuva.” (kansanedustaja)

8. JUKKA HÄRMÄLÄ, Stora Enson toimitusjohtaja,vuorineuvos (23 ääntä)

”Työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajien valta työmarkkinaratkaisuissa merkittävä. Kilpailukyky, työllisyys, inflaation kurissa pitäminen ja ostovoiman kehitys vaikuttavat koko maan talouteen.” (kansanedustaja)

9. MEDIA (20 ääntä)
”Helsingin Sanomat käsittelee talousasiat demarien jäsenlehden perspektiivistä. Demarit ovat hallituksen ja ay-liikkeen pääpuolue, joten jos asia on hs:ssa niin se on ainakin sosiaalidemokraattisen kabinettikeskustelun kuuma peruna – ellei siitä ole jo päätetty. tv1:n iltauutisten ja niiden jälkeisten ajankohtaisohjelmien toimittajat ovat lukeneet päivän ja edellisen viikon Hesarit.” (professori)
     ”MTV3:n seitsemän uutiset uskaltavat ajoittain heittää kapulaa AY-liikkeen igeologisen holhouksen rattaisiin, mutta kymmenen uutisissa järjestys on jo palautettu (Lauri) Ihalaisen tai (Eero) Heinäluoman vihaisen soiton jälkeen.” (professori)
    ”Hesarilla on selkeä linja useissa suurissa talouskysymyksissä, mutta se sallii kritiikkiäkin kolumneissaan.” (professori

10. BJÖRN WAHLROOS, Sampo-konsernin johtaja (11 ääntä)

”Sampo on vakavarainen ja taloudellisesti vaikutusvaltainen yhtiö.” (kansanedustaja)
    ”Haluaisin ainakin uskoa näin.” (professori)

Teksti Paula Korva ja Janne Metso
Kuva: Joel Melasniemi