Näkymätön uhka

T:Teksti:

Yhä useampi naisopiskelija sairastaa oireetonta klamydiaa. Klamydian leviäminen näkyi ensimmäisten vuoden opiskelijoiden terveystarkastusten yhteydessä tehdyissä seurantatesteissä. Seurantatesteihin osallistuneista noin kolme prosenttia sairasti klamydiaa.
    “Yksittäisiä tapauksia ei ollut kovin paljon, mutta emme odottaneet oireettoman klamydian esiintyvän näinkään yleisesti”, kertoo ylilääkäri Marja Niemi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä (yths).
    Tämä johtuu Niemen mukaan paljolti kahdesta syystä. Ensiksi tutkittu ryhmä oli pieni. Toiseksi ensimmäisen vuoden opiskelijoiden sukupuolielämä ei ole vielä kaikkein aktiivisinta.
     Yllättävintä testeissä oli se, että kaikki taudinkantajat pitivät tartuntaa epätodennäköisenä, Niemi sanoo. “Kukaan tartunnan saaneista ei pitänyt mahdollisena, että heillä olisi piilevä klamydia.”
    yths:n ensimmäisen vuoden opiskelijoiden testit olivat osa Naistenklinikan ylilääkäri Jorma Paavosen johtamaa seurantatutkimusta. Paavosen mukaan klamydia on sairaus, jota Suomessa on seurattava hyvin tarkasti lähivuosina. Toisin kuin helposti huomattavat tippuri tai kuppa, se on sukupuolitauti, joka jää usein tunnistamatta ja parantamatta.
    Oireettomuutensa vuoksi klamydia leviää helposti, sillä ihmiset eivät usein osaa aavistaa saaneensa tartuntaa. Piilevässä muodossaan klamydia voi elää ihmisen elimistössä viikkoja, kuukausia tai jopa vuoden. Monilla se pysyy täysin oireettomana ja paranee itsestään.
     “Antibioottikuuri on paras ja tehokkain hoito klamydiaan. Se ei edellytä mitään pitkäaikaisia hoitoja”, Marja Niemi kertoo. Hän muistuttaa, että pahimmillaan hoitamaton klamydia aiheuttaa lapsettomuutta, sillä sen seurauksena voi olla tulehduksia kohdussa ja munasarjoissa.
    “Tartunta ei ole mikään häpeä, eikä klamydia ole mikään vaikea tauti. Tärkeää on hoitaa se mahdollisimman nopeasti pois, jotta vältytään ongelmilta, joita se saattaa aiheuttaa”, Niemi sanoo.
    Opiskelijatyttöjen seksihurjastelut eivät selitä nykyisiä klamydiatapauksia. “Opiskelijat ovat hyvin vastuullista väkeä, ja heillä on tietoa ehkäisystä. On vain niin, että klamydiasta ei ehkä ole osattu tiedottaa oikein, eikä sen yleisyyttä ennakoida”, Niemi arvioi.
    Tulevaisuudessa kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta testiin ja tutkimukseen osallistumiseen. Tutkimukseen osallistuvia pyritään seuraamaan neljän vuoden välein, mutta seurantaan osallistuminen ei ole pakollista.
    “Tilaisuus kannattaa hyödyntää, vaikkei uskoisikaan saaneensa klamydiaa tai muuta sukupuolitautia. Nytkin ilmenneet tapaukset olivat yllätyksiä”, yths:n Niemi muistuttaa.

Anna-Kaisa Pitkänen