Oma koti kullan kallis

T:Teksti:

Opiskelukämpän löytäminen Helsingistä ei ole helppo homma, mutta Piilaaksossa asuntojahti muistuttaa painajaista. Asuntoja on vähän eikä uusia rakenneta. Uusia asukkaita on virrannut alueelle tasaiseen tahtiin teknofirmojen rekrytoidessa uusia työntekijöitä eri puolilta maailmaa.
     Kasvanut kysyntä on nostanut vuokrat pilviin. Palo Altossa pienestä yksiöstä saa maksaa kymppitonnin kuussa. Hintaan kuuluu sähkö, vesi ja autotallin oven kaukosäädin. Kamalinta on kuitenkin hintojen hurja nousu. Tuttavien kaksio maksoi viime vuoden alussa 12 000 markkaa kuussa. Elokuussa vuokra oli jo 15 000 markkaa. Vuoden lopussa isännöitsijä ilmoitti iloisesti vuokran nousevan 20 000 markkaan.
     Viime vuonna piilaaksolaisilla oli rahaa, ja asuntopula pakotti hyväksymään törkeät korotukset. Nyt teknoyhtiöiden entiset työntekijät pakkaavat laukkujaan ja palaavat kotiseuduilleen. Muutamassa asuntokompleksissa on jo jouduttu halventamaan hintoja, kun uusia asukkaita ei ole löytynyt. Vanhat asukkaat kiroavat pitkäaikaisia vuokrasopimuksia. Piilaaksossa vuokrakämppäkin voi ajaa asukkaan konkurssiin, jos tulot tippuvat vuokraa pienemmiksi ja sopimuksesta ei pääse eroon.
    Kalliit vuokrat kismittävät kaikkia, mutta eniten niistä kärsivät pienituloiset. Vuosi sitten Sharon Heightsissa 82-vuotias mummo jäi kiinni pankkiryöstöstä. Mummolla ei ollut enää varaa maksaa törkeäksi kohonnutta vuokraansa, mutta hän ei halunnut muuttaa pois kodistaan. Neuvokkaana hän ryösti paikallisen pankin. Kahdesti.
    Ravintolat etsivät turhaan tarjoilijoita ja kaupat myyjiä. Koulut ovat vaikeuksissa, kun opettajilla ei ole varaa asua sadan kilometrin säteellä. Palomiehiä ja poliiseja ei alueella olisi, jos heidän asumistaan ei tuettaisi. Eikä helppoa ole opiskelijoillakaan. Monen rahat riittävät vain asumiseen professorin autotallissa.
    Hyvätuloisten teknotyöläisten ongelmana on asunnon löytäminen. Vapaita huoneistoja on vähän ja niiden kunto naurattaa suomalaista. Palo Alton keskustassa oli tarjolla yksiö ilman lämmitystä ja toimivaa suihkua. Puuttuva ikkunanlasi ja ruosteinen kylpyamme eivät heikentäneet hakijoiden intoa. Huumediileriltä näyttävä vuokraisäntä sai kolmekymmentä hakemusta ja kaksikymmentä dollaria kulukorvauksia jokaiselta.
     Lemmikkieläimet tekevät elämän vielä hankalammaksi. Yleensä asuntoihin ei saa viedä lemmikkejä lainkaan, mutta jotkut vuokraisännät hyväksyvät hyvätapaisen kissan. Pieni kissa korottaa vuokraa satasen kuussa ja lihava katti 150 markkaa. Hamsterin voi yrittää ujuttaa ilmaiseksi.
     Koiranomistajat saavat varautua ostamaan talon tai muuttamaan kauas. Arizonalainen ystäväni toi mukanaan Fiat Punton kokoisen koiransa. Välittäjä oli ymmärtäväinen heppu. Asunto löytyy kyllä, mutta hakemukseen tarvitaan piskin ansioluettelo, todistusjäljennökset ja suositukset entisiltä naapureilta ja vuokranantajilta.
     Omistusasuminen ei ole sen mutkattomampaa. Kiinteistöjen hinnat ovat seuranneet pörssikurssien ylämäkeä ja lakanneet kauan sitten olemasta järkeviä. Niinpä välittäjät nykyisin vaativatkin ostajia allekirjoittamaan todistuksen siitä, että nämä tietävät hinnan olevan täysin epärealistinen ja pohjautuvan pelkkään hysteriaan.

Kaisa Snellman