Joensuussa liikkuu Viittamies

T:Teksti:

84 senttimetriä tukkaa, punainen viitta ja eriparilenkkarit. Joensuussa järjestettävä Ilosaari-rock on löytänyt Helsingistä maskotin, joka sai kasteessa nimen Kimmo Janhunen.
    “Hän on näkyvä hahmo, joka kuuluu kiinteästi Ilosaarirockiin”, kertoo tapahtuman verkkovastaava Janne Riiheläinen viitan kantajasta. “Teris eli Teräsmies tulee olemaan esillä myös festivaalia käsittelevässä kirjassa, joka ilmestyy toukokuun lopussa.”
    Kimmon viitta- eli Teräsmiesasustukseen kuuluvat myös aurinkolasit, logolla varustettu paita ja lempinimi Clark Kent. Lenkkitossut ovat mieluiten eriväriset. Kaiken kruunaa tavaramerkki: punainen viitta.
    “Viitta syntyi, kun kampaamoyrittäjä-äitini otti somisteen pois näyteikkunasta. Se vain tapahtui.” Viitta on jo nähnyt parhaat päivänsä. Liftausreissulla se matkusti 50 kilometriä auton oven välissä hulmuten. “Pitäisi hommata uusi. En vain ole vielä löytänyt sopivaa kangasta.”
    Kimmon saattaa joskus tavata viittansa kanssa myös Helsingin yliopistolla. Matematiikan pääaineopinnot sujuvat vaihtelevalla menestyksellä. “Keväällä 1998 hain myös kauppakorkeaan, vaikken sinne kai oikeasti halunnut. Minut hyväksyttiin matemaattis-luonnontieteelliseen, mutta ensimmäisen lukuvuoden vietin siviilipalveluksessa.”
    Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa Stakesissa suoritettu sivari koitui miehen kohtaloksi: Kimmo työskentelee siellä edelleen. Yleensä töissä ei viuhu viitta, vaan Mielenterveysliiton t-paita. Siinä lukee Medication keeps me going.
     Kimmo kehittää ja huoltaa tietokantoja ja -järjestelmiä. “Olen yleismies Janhunen, jonkin sortin atk-suunnittelija.”
    Mikäli matematiikka alkaa tökkiä, tietojenkäsittelytiede saattaa olla punaviitan seuraava pääaine. Myös teoreettinen filosofia innostaa ja logiikan luennoista lohkeaa hyvää sanottavaa.
    “Kuulin muuten, että olivat ainejärjestössämme suunnitelleet haalareiden korvaamista punaisilla viitoilla. En pidä siitä, vaikkei ideoilla tekijänoikeutta olekaan.”
    Tulevaisuuttaan Kimmo ei pahemmin pohdi Ilosaarirockia pidemmälle. Joensuussa odottaa taas Teräsmiehen vankka ihailijakunta.
    “Viittamiehen ominaisuudessa mut tunnetaan ympäri Suomen. Se johtuu aktiivisesta maakuntamatkailusta, joka on suuntautunut muun muassa Jyväskylään, Ouluun ja Kuopioon. Kouvolassa pariskunta tuli jututtamaan mua kadulla, että heidän kolmivuotias tyttärensäkin tuntee Viittamiehen. Saisivatko he hänelle Viittamiehen nimikirjoituksen?”

Laura Halminen
Kuva: Viittamiehen kokoelmat