Pinjasta sidottiin Siamin sisko

T:Teksti:

Kaksi viikkoa voi olla pitkä aika. Varsinkin jos sen viettää käsi toiseen ihmiseen sidottuna.
     Uuden Siamin tytöt -televisiosarjan toinen päänäyttelijä Pinja Hahtola tietää tämän kokemuksesta. Siamilaisten kaksosten toista puoliskoa esittänyt Hahtola oli kovilla, kun kuvauspäivät venyivät joskuks 12-tuntisiksi. “Päivän päättyessä tuntui kyllä välillä, että pakko päästä irti, mutta huumorilla siitä selvittiin”, Pinja sanoo.
    tv1:llä maaliskuussa alkanut Siamin tytöt kertoo kahden 17-vuotiaan tytön kaveruudesta ja siitä, kuinka he rakastuvat samaan poikaan. Osa tapahtumista sijoittuu liveroolipelien fantasiamaailmaan. “Itselleni larppaus eli liveroolipelitoiminta oli ennen kuvauksia tuntematonta”, Pinja kertoo. “Vaikka kokonaiskuva hommasta jäi hahmottumatta, kuvauksissa oppi yhtä ja toista. Ainakin roolipelisanasto tuli tutuksi.
    “Sarjan teko oli Pinjan ensimmäinen suurempi näyttelijäntyö kameran edessä. “Kaikin puolin se oli hyvin opettavainen kokemus. Aiemmin olen tehnyt kolmostelevisiolle ja Neloselle vain muutaman repliikin mittaisia avustajajuttuja.
    “Siamin tytöt oli jotain muuta. Pinjalla on kolmoisrooli. Hän näyttelee teinityttö Maaretia ja Maaretin roolipelihahmoa kuningatar Merytia. Myöhemmin sarjaan ilmestyvät mystisesti siamilaiskaksoset, joiden toinen puolisko Pinja on. Enempää hän ei paljasta, sillä juoni on salaisuus.
    Pinja näyttelee huvikseen ja harrastuksekseen. Päätyönään hän opiskelee puheviestintää Helsingin yliopistossa. Syksyllä alkaneet opinnot sujuvat kiitettävästi. “Puheviestintä on lähellä sitä, mitä olen aiemmin tehnyt työkseni”, Pinja perustelee ainevalintaansa.
    Ennen Helsingin yliopistoa Pinja opiskeli vuoden englantia ja taidehistoriaa Bournemouthissa Iso-Britanniassa. “Siamin tyttöjen kuvausten jälkeen kesällä 1999 oli tyhjä olo. Piti tehdä jotain. Lähdin oppimaan kielen kunnolla.
    ” Ylioppilaaksi Pinja kirjoitti Kallion lukiosta vuonna 1997. Ennen yliopisto-opintoja hän opetteli vuoden ajan musiikkiteatteria Aleksanterin teatterissa. “Laulutaitoni ei ole auttava, joten musikaalijutut jäivät.
    “Jotain musiikin mielen tuovaa Pinjan äänessä kuitenkin on: hänen puhetapansa. Lause kulkee verkkaisesti ja heleä, rauhallinen ääni viehättää kuulijan korvaa. Pinja on hurmannut puheellaan ihmisiä “juontohommissa, gaaloissa ja juhlissa”. Myös aiempi työ asiakkaiden parissa Seikkailu Oy:ssä vaati jouhevaa ilmaisua.
    Pääharrastus teatteri pitää Pinjan kiireisenä. Menneen vuoden aikana toinen suosikki tanssi on jäänyt vähemmälle. Jos aikaa riittää, Pinja harrastaa flamencoa ja modernia tanssia. Myös ratsastus viehättää.
    Harjoitukset Teatterikorkeakoulun uudessa produktiossa alkavat näinä päivinä. Homma on niin tuore, että juttua tehtäessä Pinja ei ole saanut vielä edes käsikirjoitusta. “Ensi-illan olisi tarkoitus olla huhtikuun 19., vaikka olemme vielä aivan alussa.
    ” “Minusta tulee isona esiintyvä puhetaiteilija. Toivottavasti”, nuori näyttelijä sanoo ja virnistää. Puheviestintä ja näyttelijäntyö tukevat toisiaan oivallisesti. “Olen pyrkinyt viemään opintojani taiteellisempaa sarkaa kohti. Viime aikoina olen lukenut pakollista fonetiikkaa, mutta minua kiinnostaa nimenomaan puheilmaisun luovempi puoli. Ehkä valmistuttuani opetan sitä muille.

Laura Halminen
Kuva: Eva Vierros/Ylen Kuvapalvelu