Pääkirjoitus: Kaikki köyhät eivät ole keskuudessamme

T:Teksti:

Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna kehitysavun osuus Suomen bruttokansantuotteesta on kohtuuttoman pieni. yk:n suositus on 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta rikkaalta maaltamme heruu vain 0,34 prosenttia. Se on pohjoismaista kaikkein vähiten.
    Valtioneuvos Harri Holkeri avasi aiheesta keskustelun hyvällä puheenvuorollaan – tai tarkemmin sanottuna kirjeellään valtiovarainministeri Sauli Niinistölle. Holkeri kehotti kasvattamaan kehitysapua yk:n suositusten mukaiseksi. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö tyrmäsi avauksen. Myös joukko kansalaisjärjestöjä vetosi jokin aika sitten saman asian puolesta.
    Holkeri ja järjestöt ovat oikeassa. Suomen pitäisi suurentaa kehitysapuaan.
    Suomen hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut lisäämään kehitysyhteistyörahoja. Nyt jos koskaan myös taloudellinen tilanne sen sallii.
    Samalla pitää miettiä tarkasti, miten nykyiset rahat jaetaan. Ei ole mitään järkeä, että ”avuksi” vaikeuksissa oleviin maihin lähetetään suomalaisia taiteilijoita opettamaan piirtämistä tai toimittajia katsomaan, miten kehitysyhteistyö sujuu. Ainakaan tätä ei pidä tehdä kehitysyhteistyörahoista.

Heikki Valkama,
päätoimittaja