Luomuliha ei käy kaupaksi Unicafe-ravintoloissa

T:Teksti:

UniCafe Oy pelkää panostaneensa liikaa luomuruokaan. Luomumakaronilaatikko ja -makkara jäivät pakkaseen viimeksi UniCafen luomupäivinä.
    “Olemme joissain tapauksissa erehtyneet pitämään luomua suositumpana kuin se on”, UniCafen johtaja Marjo Berglund kertoo.
    Unicafe on jo pitkään halunnut syöttää opiskelijoille luomua. Syksyisin kaikissa ruokaloissa pidetään luomuviikko ja luomupäivää vietetään kerran kuukaudessa. Luomuleipää ruokaloista saa joka keskiviikko, ja luomuvihanneksia ja -juureksia pyritään käyttämään niin usein kuin budjetti sallii.
    Luomu on mennyt hyvin kaupaksi kasvissyöjille, mutta luomulihan kanssa on ollut ongelmia. “Pohdimme, eivätkö lihaa syövät asiakkaat luota luomuun, vai eivätkö he tiedä, että luomumakkara ei ole mikään kasvisruoka vaan ihan kunnon lihatuote”, Marjo Berglund miettii.
    Operatiivinen päällikkö Riitta Keränen kertoo, ettei syytä luomun laadun epäilyyn ole unicafeissa. “Luomulle on meillä laitettu samat vaatimukset kuin kaikkialla Suomessa. Luomuliha tulee suurempien lihatoimittajien kautta, ja he edellyttävät kasvattajatodistuksia siitä, että liha todella on luomua.
    “Luomulihatuotteet ovat menneet huonoimmin kaupaksi keskustakampuksen unicafeissa. Sen sijaan Meilahdessa ja Viikin Ladonlukossa niiden kysyntä on normaalia.
    Samoin eri luomuliharuokien suosiossa on selviä eroja. “Esimerkiksi lihapullat ovat maistuneet asiakkaille todella hyvin”, Keränen sanoo.

Anna-Kaisa Pitkänen