Kenellä on reiluimmat banaanit?

T:Teksti:

Maaliskuun alussa reilun kaupan edistämisyhdistys toi kauppoihin Reilun kaupan banaanit. Kuin vastauksena tähän banaanijätti
     Chiquita ilmoitti Helsingin Sanomien etusivulla saaneensa banaaneilleen Better Bananas -sertifikaatin.
    “Ei tässä mikään banaanisota ole käynnissä”, vakuuttavat Chiquita Nordic Oy ja Reilun kaupan edistämisyhdistys yhteen ääneen.
    Kumman banaanit ovat sitten reilumpaa poskeen pantavaa?
    Reilun kaupan merkki takaa oikeudenmukaisen korvauksen perheviljelijöille ja palkatuille työntekijöille. “Me tuemme pienimuotoista plantaasituotantoa, mikä on sekä ihmisten että ympäristön kannalta parempaa”, Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä kerrotaan.
    Better Bananas -projektin viljelystandardit ja sertifiointi perustuvat yhdeksälle periaatteelle, joita ovat muun muassa ekosysteemien suojelu ja työläisten reilu kohtelu. “Olemme saaneet Rainforest Alliance -järjestön sertifioinnin kaikille plantaaseillemme. Järjestö valvoo Latinalaisessa Amerikassa ympäristö- ja sosiaalisia oloja”, Chiquita Nordicista sanotaan.

Heikki Valkama