Eläimellistä menoa

T:Teksti:

Eläimellisyys on likainen ja siveetön asia. Toisaalta ihmisten ruokahalun voi pilata iloinen huomautus: mehän syömme bambia. George Orwell opettaa, että jotkin eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Eläimelle on edullista olla pörröinen ja söpö, muuten ihmiseläin ei innostu sen suojelusta. Ihmisen ja eläimen eron määrittää oikeastaan se, kumman yhteydessä saa puhua hinnasta. Ihmisiä ei saa myydä, mutta eläimiä saa. Eläimiä saa syödäkin, mutta ihmisiä syödään vain elokuvissa tai matkakertomuksissa. Eläinmielikuvien elävyys kertoo niiden tunnelatauksesta. Hullu lehmä ja tappajakoira ovat pahoja, mutta sankarihevonen tai kotikissa ovat hyviksiä. Tosin kysyikö kukaan lopultakaan niiltä “kumpaas haluutte olla?”

Täytetyt tomaatit

Täytetyt tomaatit maistuvat vaihteeksi kylminä. Tarvitset isoja tomaatteja, sipulia, valkosipulia, fetaa, oliiviöljyä, tuoretta persiljaa tai basilikaa ja mustaapippuria. Leikkaa tomaattien kansi pois ja koverra sisus pois. Älä riko muodostuvaa kuppia. Silppua täyteainekset ja sekoita ne keskenään. Täytä tomaatit mössöllä ja laita kansi päälle. Anna maustua noin tunti viileässä.

Juha-Heikki Tihinen