Paikallisradioluvista

T:Teksti:

Viestintäneuvos Ismo Kosonen liikenne- ja viestintäministeriöstä, eikö median keskittymisen estäminen pitänyt olla yksi peruste lupia jaettaessa? Eikö luvan myöntäminen SanomaWSOY:lle ole juuri mediaomistuksen keskittymistä?

Tietyllä tavalla noinkin voi ajatella. Mutta SanomaWSOY on siinä todennäköisesti omistajana noin 20-30 prosentin osuudella. Nyt se omistaa 30 prosenttia, mutta todennäköisesti vähentää omistustaan.

Eli SanomaWSOY on sanonut vähentävänsä omistustaan?

Joo. Tai ei sitä ole virallisesti indikoitu. Siinä nyt on kerta kaikkiaan sellainen juttu, että jos tietyn tyyppisiä asioita tässä maassa tehdään, niin pitää olla tietty taloudellinen ja henkinen perusta.

Eikö muilla hakijoilla ollut taloudellista ja henkistä perustaa?

Sanotaanko, että jos nyt esimerkiksi halutaan urheiluhommaa tehdä, niin uutisten hankintaorganisaation ja muiden asioiden pitää olla kunnossa. Ei niitä tyhjästä kukaan polkaise.

Oliko tässä jo lähtökohtana, että annetaan lupa jollekin urheiluradiolle?

Nyt tuli esille, että se voisi olla tuore ajatus, jos halutaan tarjontaa monipuolistaa. Iltalehdissä on kuusi sivua päivittäin urheilua, joten urheiluradiolle saattaisi olla kysyntää.
     Se liittyy myös siihen, että digi-tv:n puolelle tulee urheilukanava. Näiden kahden kanavan on tarkoitus toimia kiinteästi yhdessä. Kun digi-tv:lle tehdään tavaraa, sitä tehdään samalla tälle urheilukanavalle.

Kuka päätöksen käytännössä teki?

Valtioneuvosto.

Hallituksessa siis katsottiin, ettei Suomessa ole tarpeeksi urheilukanavia?

Ei ole yhtään.

Anteeksi urheilutarjontaa.

Tässä on myös sellainen ajatus, että luvat joudutaan myöntämään niille hakijoille, jotka hakevat. Jos niitä vertaillaan keskenään, niin…

Omistuksen keskittyminen nähtiin siis pienenä tekijänä?

Radiobisneksessä Helsingin seudullakin on niin monta toimijaa, ettei keskittymisaspekti tässä ollut kovin tärkeä.

Päätöksen jälkeen Harkimo kertoi useassa lehtihaastattelussa, ettei radiolle ole suunniteltu vielä mitään ohjelmia. Miten lupa uskallettiin antaa taholle, jonka ohjelmista ei ole mitään tietoa?

Yleensä on näin kaikkien osalta. Alustavat suunnitelmat ovat hyvin alustavia. Sitten ruvetaan miettimään, mistä saadaan ihmisiä. Toivon kovasti, että tästä ei tule mitään musiikkiradiota ja että kanava todellakin palvelee urheiluväkeä.

Kiteytettynä: mikä oli tärkein syy, että lupa annettiin tälle kanavalle?

Ohjelmakonsepti.

Heikki Valkama