Isien synnit

T:Teksti:

Yhdysvallat liittolaisineen käytti köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia ensimmäistä kertaa Persianlahden sodassa Irakia vastaan. Sen jälkeen sekä yhdysvaltalaiset sotilaat että irakilaiset ovat sairastaneet muun muassa syöpää.
    Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että uraaniammuksilla olisi pitkäaikainen vaikutus. Myös esimerkiksi Suomen säteilyturvakeskus vakuuttaa, ettei köyhdytetty uraani ole oireiden takana. Syytä Persianlahden syndroomaan ei ole löydetty.
     Mutta jokin sairauksia aiheuttaa. Tästä vakuuttaa esimerkiksi Kati Juuruksen reportaasi uusimmassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä. “Me elämme täällä keskellä katastrofia, joka siirtyy sukupolvelta toiselle”, sanoo reportaasissa haastateltu irakilainen tohtori Jawad al-Al. “Te voitte tietysti uskoa aivan mitä haluatte”, hän sanoo.
    Kun Persianlahden sodasta on kulunut yli kymmenen vuotta ja sairastuminen lisääntyy, on turha vähätellä oireita.
    Nyt Kosovossa rauhaa turvanneet Nato- ja yk-sotilaat ovat alkaneet sairastella. Ja Nato-maat ovat alkaneet ihmetellä, millaisia aseita ovatkaan käyttäneet.
    Oli syy irakilaisten, kosovolaisten ja sotilaiden sairauksiin mikä tahansa, se on selvitettävä. Ja kun syöväntekijä on löydetty, sen käytöstä on luovuttava, oli se kuinka tehokas ja tappava ase tahansa.
    Sukupolvesta toiseen syöpää aiheuttava ase rankaisee isien synnit lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.
    Edes kansanmurhan vastakeinona ei voi olla kertautuva kirous, kansanmurha.

Heikki Valkama,
päätoimittaja