Tuote: Tyttöjen tuoksuva tilpehööritaivas

T:Teksti:

Pikkutytöt osallistuivat 80-luvun iloiseen kulutuskulttuuriin täyttämällä pulpetit hajukumeilla, koristekynillä, viivottimilla, tarroilla ja kalkitoksilla. Keräilyvimmaa pönkitti Tiimarin tilpehööritaivas, jossa käytiin haistelemassa krääsän tuoreimmat tuulahdukset.
     Pikkutyttöjen kitsissä oli oma sekundansa ja priimansa. Siinä missä halpahallien ja rättimarkettien krääsähyllyjen korealaisia hajukumeja saattoi ostaa vaikka joka viikko, täytyi japanilaisen Sanrion valmistamiin Hello Kitty tai Startwins (Tähtikaksoset) sarjan tuotteisiin säästää monet viikkorahat. Kalliiseen laatukrääsään kuuluivat myös Holly Hobbie- ja Barbie-tuotteet, joiden himossa moni tyttö sortui hajottamaan säästöporsaansa.
     Hajukumien ympärillä liikkui myös monenmoista urbaanilegendaa. Epäilemättä krääsään kyllästyneiden vanhempien idea oli väittää, että hajukumit aiheuttavat syöpää.
     Kirjoitustavaroiden lisäksi pikkutytöt keräilivät ja vaihtelivat puhelinvitjan mallisia avainketjuja, avaimenperiä ja pieniä posliinisia tai muovisia maskotteja. Keräilymaskottien taivaaseen ovat kadonneet ainakin muoviset mon chichi-apinat ja tv-sarjassa, sarjakuvissa ja kirjoissa esiintyneet barbababat.

Anna-Kaisa Pitkänen