Tuote: Kaunis typografia ja filosofia kohtaavat

T:Teksti:

Empiristi George Berkeley (1685-1753) oli asialleen omistautunut mies. Hän meni ja hirtti itsensä selvittääkseen, muuttuuko ihmisten aistitoiminta kuoleman läheisyydessä. Havainnoinnissa käytettävät aistit olivat Berkeleylle tärkeitä, sillä hänen filosofiansa perustui ajatukselle “olemassaolo on havaituksi tulemista”.
    Hirtto-anekdootti kerrotaan David Bermanin Berkeley-kirjassa, joka kuuluu uuteen 24-osaiseen Suuret filosofit -kirjasarjaan. Sarjan pienet pokkarit ovat ilo. Ne ovat huolella käännettyjä ja toimitettuja, mikä on hyvin harvinaista nykyisin.
    Viimeisen silauksen sarjalle antaa huoliteltu ulkoasu ja typografia. Garamond-kirjasin pitää pintansa siinä missä Platonin filosofiakin. Houkutteleeko se lukemaan? Kyllä. Entä kuoliko Berkeley? Se selviää Bermanin kirjasta.

Juhana Rossi

Suuret filosofit -sarja. Otava. Yksi kirja maksaa 40 markkaa.