Kattaus: Itsenäisen onni

T:Teksti:

Lapsena itsenäisyyspäivä tuntui hautajaisilta: siinä oli samaa vakavuutta ja hymyttömyyttä. Itsenäisyys tuntui lakkaavan, ellei sitä muistettu aina juhlistaa depressiivisesti. Kekkonen oli kovin pitkä ja vakava, vaikka hän esiintyikin kansanmiehenä. Vuoden 1978 vaaleissa kuulosti kuin ääntenlaskija olisi lukenut kepponen, kepponen… Ihminen ei varsinaisesti muista lapsuutensa Suomea, mutta hän tunnistaa sen heti vanhoista valokuvista. Vielä vanhaa valokuvaa voimakkaammin vaikuttaa vanhan tuotepakkauksen näkeminen. Kuuluisa kuva on tuttu, mutta pakkaus kertoo unohdetusta asiasta. Joskus harvoin myös tärkeä tapahtuma on aiheuttanut tunteita, jolloin muistossa on sisältöäkin. Itsenäisyyspäivän tienoo on pikkujoulusesonkia. Seuraava piirakka käy vierastarjoomuksesta, ja voipa sen viedä tuliaiseksikin.
      Kasvispiirakka

Murotaikinaa, kolme eriväristä paprikaa, puolikas munakoisoa, purjoa, juustoraastetta, 2 dl kermaa, kolme kananmunaa, muskottipähkinää, mustapippuria, basilikaa, persiljaa. Paloittele kasvikset ja asettele ne kauniisti piiraspohjan päälle. Laita kasvisten päälle juusto ja sekoitettu munamaitoseos mausteineen. Paista 175 °C:ssa noin 40 minuuttia. Tarjoa vihersalaatin kera.

Juha-Heikki Tihinen