Kampuksen kasvot: Homo sapiens palasi karhuhäkkiin

T:Teksti:

Korkeasaaren eläintarha marraskuussa 2000. Sosiologi Timo Karvinen kömpii rutiinilla tuttuun Karhulinnaan. Vuonna 1992 hän jurotti kokonaiset kymmenen päivää samassa häkissä ja kirjoitti gradun katsojien reaktioista häkki-ihmiseen.
    Lapsiperheiden ei ollut helppoa lähestyä toppatakkiin pukeutunutta rotevaa Karvista, joka seisoi paksun graniitin ja goottilaisten kaltereiden keskellä. Ihmisten reaktiot vaihtelivat pelosta psyykkiseen torjuntaan, sillä häkkitutkija oli tilanteen herra. ”Ihmiset ei enää koskaan tule olemaan mulle niin kohteliaita”, Karvinen liikuttuu nuohotessaan karhukopin nurkkia.
     Ex-häkkieläin, ex- Kosovon kfor-joukkojen tiedotusupseeri, ex-opettaja ja ex- stand up koomikko Karvinen on sosiologian laitoksella kirjoilla jatko-opiskelijana. Tutkijankammiossa istuskelun sijasta Karvinen käy kuitenkin päivisin Kallion baareissa, joissa hän polttaa parinkymmenentonnin rauhaanpakottamis-nettopalkkaansa kahdentoista markan happy hour -tuoppeihin.
    Jatko-opinnot lipsuvat, Karvinen myöntää. ”Reputin filosofian tentin, vaikka kirjoitin yhdeksän sivua”, mies marisee. Kahden konseptin bumerangi? ”En mä tiedä, mitä mä oon ajatellut.”
    Karvinen levittää kätensä kristusmaisesti sivuille ja irvistää naama häkin kaltereihin liimattuna. Hän harkitsee tutkijan hommia tulevaisuudessa, mutta tahtoo ensin oman talk shown.
    Arvaamattoman pallomiinan oloinen Karvinen kävi syyskuussa esittelemässä taitojaan stand up komiikan sm-karsinnoissa. ”Turussa”, hän painottaa.
    Kohtalona oli karsiutuminen alkuerissä, koska ”tuomaristo keskusteli pitkään, että onko tää nyt aivan liian törkeää”. Karvinen myöntää olleensa aika härski, mutta syyttää kääpiövitseistään suuttunutta tuomaristoa, jonka yhden jäsenen sisko ”oli tietysti kääpiö”.
    Stand upinsa jorinat folkloristikko Karvinen oli kerännyt Kallion kuppiloissa. ”Jos Roskapankissa saat jonkun hermostumaan, niin se on jo temppu.”
    Karvinen nousee karhujen kiipeilytelineelle. ”Mä kaipaan elämään punkkia, että antaa mennä vaan.” Punkkia. Ja silti Karvinen käänsi takkinsa ja alistui hetkessä kfor-pataljoonan ankaraan kuriin, kun fyrkanhimo yllätti. ”Mä oon Jugoslavian lakien mukaan sotarikollinen, vaikka en ole tappanut ensimmäistäkään ihmistä”, tiedottajana Kosovossa palvellut Karvinen kertoo.
    Karvinen pälyilee marraskuisessa Korkeasaaressa kaltaistensa häkkieläinten koppeja. ”Onhan niillä pienet tilat, mutta en mä rupea eläintenhoitajia sadisteiksi väittämään.” Silti hän myöntää tuntevansa häkkieläimen oireet. Gradua tehdessään Karvinen alkoi hiljaisina sadepäivinä kävellä levotonta ympyrää. ”Huumori on raakaa”, Karvinen murahtaa eikä vieläkään hymyile.

Tommi Nieminen
Kuva: Veikko Somerpuro