Aine- ja opiskelijajärjestöt joutuvat ahtaalle

T:Teksti:

Uuden ylioppilastalon ja Domuksen järjestötilojen jako ei tänä vuonna tyydyttänyt järjestöjä eikä Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa (hyy). Marraskuussa tehdyn jaon jälkeen monet aine- ja opiskelijajärjestöt joutuivat muuttamaan aiempaa pienempiin ja vaatimattomampiin tiloihin.
     Tilanne ei ole mieluinen päätökset tehneelle hyy:lle, joka tunnustaa tilanpuutteen vaivanneen jo vuosia. Osittain syynä ahtauteen on se, että yliopistojen laitokset pystyvät tarjoamaan järjestöille aikaisempaa vähemmän tilaa.
    hyy:n järjestösihteeri Minna Vierikko nimeää ainakin neljä syytä opiskelijajärjestöjen valituksiin: muutot pienempiin tiloihin Uudella ylioppilastalolla, kerhotilojen siirtyminen Uudelta ylioppilastalolta Leppäsuolle, laitosten opiskelijatilojen väheneminen ja kerhotilojen muuttaminen uusille kampuksille.
    “Uusi ylioppilastalo on ollut tila, jota kaikki opiskelijajärjestöt ovat tavoitelleet jo sijainninkin takia. Nyt se on aivan täyteen ahdettu. Samassa pienessä huoneessa voi majailla kymmenenkin järjestöä, ja käyttöongelmat ovat sen mukaiset”, Vierikko kertoo.

Hyy on huomannut vuotuisissa tarkastuksissaan, ettei tilojen siisteys ja kunnossapito suju, kun liian moni järjestö on mopin- tai vasaranvarressa. Uuden tilat ovat olleet surullisen epäsiistejä, ja Helsingin keskustan parhaissa vuokratiloissa on säilytetty kaljapulloja.
     Eripurat Uuden tilojen kunnossapidosta ajoivat filosofian opiskelijoiden ainejärjestön Dilemman ulos aikaisemmasta kerhohuoneesta. Puheenjohtaja Miia Mustosen mukaan ainejärjestö on joutunut yhteisen ahdingon sijaiskärsijäksi.
    “Epäselvyyksiä esimerkiksi siivousvuoroista on toki ollut, mutta missään nimessä me emme ole olleet ainoita syypäitä. Nyt Dilemman keskimäärin kolmenkymmenen hengen opintopiirit ja kokoukset joudutaan pitämään 3-4 hengen tiloissa.”
    hyy:lle valituskirjelmän jättänyt matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestö Limes on joutunut antamaan jo valmiiksi pieniä tilojaan uusille käyttäjille. Puheenjohtaja Kati Pellikan mukaan hyy ei päätöksissään ole kuunnellut ainejärjestöjen tarpeita.
    “Esimerkiksi hakemuskaavakkeessa ei kysytä tarkasti, millaista tilaa järjestö kaipaisi, vaan tiedustellaan epäolennaisia asioita, esimerkiksi minkä järjestöjen kanssa se ei haluaisi jakaa huonetta. Sillä ei kai ole väliä, jos tilaa vain on tarpeeksi, ja tila vastaa käyttäjän vaatimuksia.”

Tilaongelmaa lisää myös se, että aiemmin yliopiston tiloihin majoittuneet järjestöt ovat joutuneet muuttamaan huonompiin tiloihin tai jääneet taivasalle, kun yliopistossa on tapahtunut muuttoja, ja tilaa on siirretty järjestöiltä tutkijoille ja henkilökunnalle.
     Biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosi joutuu laitoksensa mukana muuttamaan pahoilla mielin Eläinmuseolta Viikkiin. “Viikki on toki sinänsä hieno ja uusi paikka, mutta Elukalla on meidän perinteet ja biologit ovat aina henganneet siellä. Lisäksi uudet tilat jaetaan kolmen ison ainejärjestön kesken, joten paljon ahtaampaa siellä varmaan tulee olemaan “, suree puheenjohtaja Annika Hau.
    Kun yliopisto joutuu säästämään vuokramenoista, on ensimmäisenä luovuttu ylimääräisistä kerhotiloista. Yliopiston teknisen osaston päällikkö Toivo Vainiotalo sanoo ymmärtävänsä ainejärjestöjen ahdinkoa.
    “Olisi tietenkin tärkeää, että laitokset panostaisivat myös opiskelijoiden tiloihin. Tilaa ei kuitenkaan ole tarpeeksi aina tutkijoille ja henkilökunnallekaan. Silloin myös opiskelijat joutuvat tyytymään vähempään.”

Tilaongelmaa helpottivat viime keväänä saadut uudet kerhohuoneet Leppäsuon Domukselta, kertoo hyy:n järjestötiloista vastaava Jussi Huovila. Ne eivät kuitenkaan poistaneet tilanpuutetta, sillä järjestöjä syntyy koko ajan lisää, ja vanhoihin järjestöihin liittyy enemmän jäseniä.
     Jussi Huovilan mukaan ylioppilaskunta pyrkii aktiivisesti korjaamaan tilanpuutetta, mutta tilanteen paikkaaminen saattaa kestää vielä vuosia.
    “Olemme selvittäneet mahdollisuuksia vuokrata tiloja Helsingin keskustasta ainejärjestöille, mutta valitettavasti se on nykyisillä vuokrilla mahdotonta. Pidemmän päälle tilanpuutteen ratkaisisi kolmas ylioppilastalo, josta on kyllä keskusteltu. Suunnitelma kolmannesta ylioppilastalosta toteutuisi tietysti vasta vuosien päästä.”

Anna-Kaisa Pitkänen
Kuva: Liisa Karttunen