Perustetaan Suur-Helsinki

T:Teksti:

Kaupunkisuunnittelu ei toimi helsingissä.Suurin ongelma on asuntopula. Muita ongelmia ovat kokonaissuunnittelun puute ja piittaamattomuus asukkaiden mielipiteistä. Vuosaaren satama, Lapinlahden sairaala ja Töölönlahti makasiineineen ovat konkreettisia esimerkkejä näistä ongelmista.
    Nykyinen tapa rakentaa kaupunkia huomioi vain yksittäisten tahojen edut. Kun Sanoma ja Nokia haluavat rakentaa, ne saavat rakentaa – kokonaisuudesta välittämättä.
    Ongelmat huomioon ottaen kuulosti oudolta, kun aivan vaalien alla Helsingin kaupunginhallitus totesi, ettei Helsingissä tarvitse rakentaa aiottua enempää opiskelija-asuntoja. Kaupunginhallitus pakoili vastuutaan ja sysäsi asuntopulan muiden pääkaupunkiseudun kuntien niskoille.
    Näin ei tarvitsisi olla. Muutosta kaipaavan vakuuttaa Helsingin kaupunkisuunnitteluseuran julkaisema Uhattu Helsinki -kirja. Kirja tarjoaa varteenotettavia ratkaisuja kasvavan pääkaupunkiseudun muuttamiseksi toimivaksi kokonaisuudeksi.
    Ylitse muiden nousee ajatus Suur-Helsingistä, josta visioi loistavasti professori Matti K. Mäkinen. Mäkinen ehdottaa, että Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa pitäisi yhdistää miljoonakaupungiksi, joka voisi puolestaan jakautua kaupunginosiin kaupunginosahallintoineen.
    Mäkisen konkreettisissa ehdotuksissa muun muassa täysin paitsioon jäänyt Pasila herätettäisiin uuteen kukoistukseen tekemällä siitä liikennekeskus, joka olisi kaukojunien ja uuden metrolinjan pääteasema. Töölönlahti – ja sen mukana makasiinien käyttö – suunniteltaisiin kunnolla uudelleen.
    Pääkaupunkiseudun yhdistämisen suurin etu olisi yhtenäisen suunnittelun mahdollisuus. Suunnittelu lievittäisi asuntopulaa, organisoisi liikennettä entistä paremmin ja loisi kokonaan uusia keskuksia pääkaupunkiseudulle. Kokonaissuunnittelulla olisi varmasti helpompi iskeä myös pahenevaan ongelmaan eli sosiaaliseen eriarvoistumiseen alueiden välillä.
    Nykyinen tilkkutäkkisuunnittelu ja hajanaisten muodottomien taajamien pääkaupunkiseutu, jossa kaikki tiet vievät ahtaalle Helsingin niemelle, ovat mielettömyyttä.
    Metropoli kasvaa, eikä kasvua voi pysäyttää. On aika suunnitella pääkaupunkiseutua uudelleen. Paras ratkaisu on perustaa Suur-Helsinki. Tai sitten keksiä jokin muu keino, jolla alueen kaavoitus ja suunnittelu saadaan yhteiseksi.
    Helsingin kaupunkisuunnitteluseuran sanoin: “Kansalaisten asettamien luottamusmiesten tehtävä on osoittaa tavoitteet ja virkamiesten tehtävänä on varmistaa keinot niiden saavuttamiseen.”

Heikki Valkama,
päätoimittaja