Läpi meni

T:Teksti:

Hyvä jos tuoreet kaupunginvaltuutetut, vasemmiston Paavo Arhinmäki, 24, ja kokoomuksen Tatu Rauhamäki, 29, ovat samaa mieltä edes yhdestä asiasta.
    Ensi töikseen Arhinmäki haukkuu kokoomuksen ja demarien yhteistyötä Helsingissä: “asevelihenkisiä virkapaketteja”. Hän toivoo vihreiden vaalivoiton muuttavan tilannetta. “Olen neljä vuotta istunut opetuslautakunnassa, ja kyllä kokoomus ja demarit löytävät aina toisensa”, Arhinmäki sanoo.
    “Vihreiden on turha hurskastella. Vihreät olivat aikoinaan valmiita sopimaan demarien kanssa kaupunginjohtajapaketista, mutta se ei vain toiminut”, Rauhamäki puolustautuu ja saa puolestaan vastaväittäjäkseen vihreiden Johanna Sumuvuoren, 23.

Seuraavalla vaalikaudella valtuustossa riidellään ainakin asuntopolitiikasta, Vuosaaren satamasta ja vr:n makasiineista. “Länsimetrosta kaikki taitavat olla samaa mieltä”, arvelee Sumuvuori.
    “Vain jos Espoo maksaa osuutensa. Espoo haluaa, että Helsinki ja valtio maksaisivat kaiken”, Rauhamäki lisää.
    “Niin, Espoon yksityisautoilla köröttelevät kokoomuslaiset vastustavat metroa”, Arhinmäki näpäyttää. Ja provosoi uuden kiivaan sananvaihdon.
    Sumuvuoren ja Arhinmäen mukaan koko pääkaupunkiseutu pitäisi yhdistää yhdeksi kaupungiksi, koska kuntarajat ovat täysin keinotekoisia.
    Rauhamäestä ajatus on todella huono. “Vihreät ja demarit ovat tehneet Helsingin asuntopoliittisen ohjelman, jossa on liikaa sosiaalista asuntotuotantoa. Helsinki karkottaa hyvät veronmaksajat naapurikaupunkeihin”, hän valittaa.
    “Helsinkiin rakennetaan koko ajan kovan rahan asuntoja. Miten muuten vuokrat olisivat pilvissä? Ei ongelma ole se, ettei olisi kalliita asuntoja!” Arhinmäki väittää vastaan.
    “Populistinen Paavo voisi sanoa, miksi nuoret sitten muuttaa pois.”
    “Sä oot Tatu sosiaalifasisti.”

Asuntopolitiikasta siirrytään kiistelemään Vuosaaren satamasta. Sumuvuori ja Arhinmäki haluavat sataman kokonaan pois Helsingistä, mieluiten itäiselle Uudellemaalle.
    “Jos satama lähtee Helsingistä, se vie mukanaan myös työpaikkoja”, Rauhamäki puolustaa.
    “Itä-Helsinki on alue, jota pitäisi kehittää viihtyisämmäksi, ei satama- ja teollisuusalueeksi”, Sumuvuori muistuttaa.
    Entä se vaikuttaminen. Miten nämä ensimmäisen kauden valtuutetut aikovat saada äänensä kuuluviin 85-jäsenisessä valtuustossa?
    “Politiikka on joukkuepeliä. Omassa ryhmässä ajetaan ensin asiat läpi ja sitten muissa ryhmissä”, Rauhamäki tietää.
    “Yhdelläkin valtuutetulla on merkitystä. Pitää valita asioita, joiden puolesta puhuu”, korostaa vihreiden Sanna Hellström, 27.
    “Valtuutettu saa eri tavalla asioita julkisuuteen ja voi valita valtuustossa ajamansa asiat”, Arhinmäki sanoo.
    “Jos kokoomuksen Tatun kanssa löytyy yhteinen asia, esimerkiksi opiskelija-asuntotuotanto, voimme ajaa sitä yhdessä. Kokoomuksenkin ääni on hyvä, jos se tulee oikealle asialle”, Sumuvuori summaa.

Heikki Valkama
Kuva: Tiina Palomki