Kattaus: Kirjallista syötävää

T:Teksti:

Bibliofiliasta on lyhyt mutta tuntuva matka bibliomaniaan. Kirjojen rakastaja pitää kirjoista, mutta kirjoihin hullaantunut ei voi elää ilman niitä. Kirjat kasautuvat asunnon nurkkiin, valloittavat kaikki tasaiset pinnat ja muuttavat ihmisen. Rauhaa rakastavasta ihmisystävästä tulee kiiluvasilmäinen fanaatikko, joka on valmis murskaamaan lähimmäisensä käden tämän tarttuessa ensipainokseen ilman suojahanskoja. Samoin bibliomaani kadottaa kaiken suhteellisuudentajunsa eikä pysty puhumaan muista kuin nidotuista ja sidotuista haareminsa jäsenistä. Bibliomaniasta voi päästä eroon, mutta sen parantaa ainoastaan kuolema. Kirjat ovat näet aiheuttaneet yleensä jo maniavaiheessa pysyviä muutoksia hermostossa ja aivoissa.

Kerrosleipä

Kirjojen täyttäessä kaikki paikat työtilaa on vähän, joten bibliomaanin on helppo valmistaa ladottavia kerrosvoileipiä. Niiden täytteestä voi tehdä valumatonta, mikä puolestaan suojaa kirjoja. Tarvitset vaaleaa tai tummaa leipää, salaattia, tomaattisardiinia, keitetyn kananmunan, tilliä, sipulisilppua ja kermaviiliä. Hienonna sardiinit kastikkeineen, lisää silputtu muna, sipuli ja tilli. Notkista kermaviilillä. Asettele leipäviipaleille salaatinlehtiä ja tahnaa. Paina leivät yhteen.

Juha-Heikki Tihinen