Kampuksen kasvot: Suora lähetys jännittää

T:Teksti:

Meteorologi Mette Mannonen myöntää olevansa jännittäjä. Varsinkin ensimmäiset lähetykset mtv:n sääennustajana olivat vuonna 1998 yliopiston meteorologian laitokselta valmistuneelle ujolle luonnontieteilijälle kova paikka.
    “Minulla ei ollut yhtään tämäntyyppistä esiintymiskokemusta. Alku oli ihan kauheata. Se on kamalaa kun paniikki iskee kesken suoran lähetyksen ja tuntuu siltä, ettei saa henkeä”, Mannonen muistelee.
    Suorassa lähetyksessä ei saa munata, mutta sen tunnelmaa ei voi myöskään harjoitella. Kun tekniikka pettää ja sääkartat tulevat väärässä järjestyksessä, voivat sanat hieman sekoittua.
    Tosin – kuten tv:n katsojat ovat varmasti huomanneet – jännittäminen on koko ajan vähentynyt. Nyt esiintymisessä alkaa olla rutiinia.
    “Vielä en ole mitään kovin pahoja mokia tehnyt. Kerran tuli ennusteessa luvattua ja hehkutettua aurinkoista säätä ja sitten tuli pilvistä. Se harmitti.”
    Enemmän kuin sääennusteista, Mannonen saa palautetta esiintymisestään ja ulkoasustaan. Katsojat soittavat nimettöminä mtv:lle ja haukkuvat lyttyyn esimerkiksi Mannosen televisiossa käyttämän asun. Kadulla ihmiset tulevat juttelemaan säästä, yleensä asiallisesti.
    “Esiintyminen on vain murto-osa työstäni. Loppu on ennusteiden laatimista ja sääkarttojen piirtämistä. Parasta on, kun osuu oikeaan ja voi sillä auttaa ihmisiä suunnittelemaan päiväänsä”, Mannonen kertoo.
    Tv-meteorologi laatii ennusteensa itse erilaisten säähavaintojen ja -ennustemallien avulla. Siksi ei pidä ihmetellä, jos eri kanavien ennusteet poikkeavat toisistaan. Kanavien käyttämä aineisto vaihtelee ja myös “eri meteorologit saattavat tulkita samatkin tiedot hieman erilaisiksi ennusteiksi”, Mannonen muistuttaa.
    Pääskysiä, pihlajanmarjoja ja taivaan merkkejä meteorologi ei nykyään työssään käytä. Eli Mannonen ei osaa sanoa, seuraako punaista iltaruskoa sade vai pouta. Siihen tarvitaan tietokonetta ja ennustemalleja,
    “Joissain lyhyen ajan kansanviisauksissa on perää, mutta pidemmän ajan ennusteet eivät päde.” Eli tietynlainen talvi ei tiedä tietynlaista kesää, eikä Jaakon kylmään kiveenkään kannata luottaa.

Heikki Valkama
Kuva: Pasi Autio