Kattaus: Kiina kupissa

T:Teksti:

Agathon Meurman unohti Kiinan tietosanakirjastaan. Se ei ollut ihme, sillä hän kirjoitti koko kirjan ihan itse. Vanhoissa rotuteorioissa kiinalainen määriteltiin käytännölliseksi järjen ihmiseksi, joka on säästäväinen ja ylen toimelias. Huonoina piirteinä mainittiin ahneus, kavaluus ja aistillisuus. Ajat ovat muuttuneet, mutta Kiina on vielä paikallaan. Kiinalaisista runoilijoista maailmalla tunnetuimpia on Li Po, joka tarinan mukaan hukkui juovuspäissään, kun hän tavoitteli kuun kuvajaista lammen pinnasta. Nykyään Kiinassa tuotetaan runojen lisäksi paljon muutakin, kuten elektroniikkaa ja Mao-sytkäreitä. Kiinassa juodaan myös paljon teetä. Seuraava teepunssi lämmittää jo alkoholinkin ansiosta.
     Litra mustaa teetä, loraus kirsikkaviinaa ja samoin punssia, 2 pulloa valkoviiniä, kahden appelsiinin mehu, vaniljatanko, 150 grammaa ruskeaa sokeria ja säilöttyjä aprikooseja. Laita viinat, mehu, sokeri, puolitettu vaniljatanko ja hedelmät kulhoon. Anna maustua pari tuntia. Kaada hieman jäähtynyt tee (valmista se lehdistä; älä käytä pussiteetä) punssin”sielun” päälle. Lisää lämmitetty valkoviini ja tarjoile.

Juha-Heikki Tihinen