Kattaus: Sieni on syksyinen asia

T:Teksti:

Syksyn tullen sienet kömpivät maan pinnalle. Tai oikeammin maanalaiset rihmastot lähettävät tiedustelijoitaan ulkomaailmaan.
    Auttamalla puita kasvamaan sienet pitävät suomalaisen metsäteollisuuden pystyssä. Sienet jakavat tunteita; jotkut jumaloivat niitä, toiset ovat totaalikieltäytyjiä. Pentti Saarikoski kirjoitti usein sienistä. Hänestä sienet muistuttivat hänen runojensa muotoa: runo on maan pinnalla näkyvä itiöemä, kun taas rihmasto jää näkymättömiin.
    Itse keräämiinsä sieniin voi suhtautua neuroottisen hyväntuulisesti, sillä tunnistusvirhe muuttaa herkkuaterian viimeiseksi ehtoolliseksi. Ja sitten ei voi enää sieniä syödä, vaan sieni syö sinut.
    Sieniä, sipulia, valkosipulia, kermamaitoa, hieman jauhoja, soijaa, mustapippuria, metsäisiä yrttejä (rosmariini, salvia, timjami, laakerinlehtiä jne.), soijaa, liemijauhetta. Kypsennä sipuleita voin ja öljyn seoksessa. Lisää sienet ja kiehauta neste melkein pois. Lisää neste, jauhot ja kypsennystä vaativat mausteet. Anna kiehua kaikessa rauhassa vähintään 40 minuuttia. Sekoittele ja lisää nestettä ja lopuksi päälle tuoretta persiljaa. Tarjoile perunoiden kera.

Juha-Heikki Tihinen