Kattaus: Psykoanalyyttista ruokaa

T:Teksti:

Psykoanalyysissa tutkitaan omaa mieltä, josta ei aina saada selvää. Perusajatus on yksinkertainen: analysandi puhuu ja analyytikko kuuntelee. Aluksi ei tapahdu mitään, mutta ajan madellessa eteenpäin ihminen ponnistelee prosessin läpi. Kokemusta ei voi kuvata siihen tutustumattomalle. Jotkin ruuat valmistuvat samalla tavalla: hitaasti ja melkein huomaamatta. Samoin raaka-aine muuttuu melkoisesti. Analyysi ei muuta kaikkea, mutta se muuttaa elämän. Tällä kertaa kaverinamme on kaali, jonka pistämme piirakan sisään. Mitäs siitä tulee mieleen…
Kaalipiirakka

Kaalipiirakkaan tarvitset voitaikinaa, kaalia, sipulia, voita, viinietikkaa, siirappia, mustapippuria ja meiramia. Keitetty kananmuna antaa venäläisen vivahteen. Hauduta silputtu kaali ja sipuli voissa pehmeäksi. Kaalin on tultava läpikuultavaksi, mikä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Mausta kypsä seos suullesi sopivaksi, mutta muista maun muuttuminen uunissa. Kauli taikina suorakaiteeksi ja levitä täyte toiselle puolelle ja nosta toinen puoli päälle. Pistele pinta haarukalla. Reunat olet voidellut vedellä tai kananmunalla ennen yhteen painamista. Paista kullanruskeaksi 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Juha-Heikki Tihinen