Alio: Tuhon enteet

T:Teksti:

”Silloin tuli äkkiä esiin ihmiskäsi, ja se alkoi kirjoittaa lampun viereen, kuninkaan palatsin kalkittuun seinään. Kuningas näki käden, joka kirjoitti. Silloin hän kalpeni, ja pelko täytti hänen mielensä.”
    Dan. 5:5-6 Danielin kirjan kuningas Belsassar pelästyi, kun hän näki käden kirjoittavan tuhon enteet palatsinsa seinään.
    Minua nauratti, kun näin jonkun anonyymin käden kirjoittamat tuhon enteet Länsiväylän alikäytävän harmaassa betoniseinässä monta vuotta sitten. Joku oli osannut vääntää tutun mainoslauseen sattuvasti nurin niskoin.
    Tuo näkemäni lause palasi mieleeni tänä syksynä, kun seurasin ranskalaisten ja englantilaisten autoilijoiden mielenosoituksia bensiinin korkeaa hintaa vastaan.
    Lause palasi mieleeni, kun näin maailman autoistuneimman valtion presidentin anelemassa Saudi-Arabian öljyministeriltä alennusta raakaöljyn hintaan.
    Lause palasi mieleeni, kun luin lehdistä, kuinka yksittäinen valmistusvirhe auton renkaassa aiheutti Yhdysvalloissa 1 400 onnettomuutta, joissa kuoli 88 ihmistä ja loukkaantui 250.
    Ajattelin myös junan ikkunasta näkemiäni autonromuttamoja, Helsingin ilman huonoutta ja maapallon vääjäämättömästi hupenevia öljyvaroja.
    Mieleeni siis palasi lause, jonka joku anonyymi protestoija kirjoitti monta vuotta sitten Länsiväylän alikäytävän seinään Matinkylässä.
    Auto – sillä kuolee kaikki.

Juhana Rossi