Agent Provocateur: Jussikin tahtoo leikkiin mukaan

T:Teksti:

Tiedättekö mikä on syksyn ehdottomasti tehokkain pick up line eli iskulause?
    No, minäpä tiedän. Olen jo useita kertoja nähnyt, kuinka jo alkuillasta kymmenet pariutuneet sinkut ovat käsi kädessä poistuneet baaritiskiltä ulos kadulle ja taksiin välittömästi sen jälkeen, kun jompikumpi on ottanut puheeksi sen.
     Aivan, siis sen.
    Se tuntuu nyt herättävän meissä ihmisissä patoutuneita eläimellisiä intohimoja, joita ei voi vastustaa. Ihmekös tuo. Kuvitelkaa itse minkälaisia tuntemuksia mieleen nousisi, jos kosteat huulet suputtaisivat korvanjuuressa: ”Minä tunnen työsopimuslain. Minä harrastan yleissitovuutta.”
    Iskulauseen suosiosta kertoo, että myös suuret ikäluokat ovat huomanneet sen tehon. Pitkääsiltaa ylittäessään on tuskin voinut välttyä useiden rakkaudennälkäisten keski-ikäisten miesten huudoilta, jotka kiirivät sillan yli pohjoisesta etelään ja takaisin.
    Viimeksi tässä laulannassa kunnostautuivat Metallityöväen liiton tuore puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa ja sihteeri Erik Lindfors sekä Suomen Yrittäjien ahnas toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Ensin kuului pohjoisesta, että Jussi on työmarkkinoiden häirikkö, joka haluaa kaataa tupo-sovun; sitten etelästä että Metallin pojat ovat itseään Suomen hallitusta uhkailevia ay-liikkeen kellokkaita.
    Ulkopuolinen saattaisi saada tästä vaikutelman, että kyse on ammattijärjestöjen ja työnantajien perinteisestä syyskisailusta. Mutta tosiasiassa hakkailun rintamalinjat eivät tällä kertaa kulje ay-liikkeen ja työnantajien välillä. Kyse on kolmiodraamasta.
    Ongelman ydin on, että Suomen työmarkkinakentällä on uusi tekijä. Vuonna 1996 perustettu Suomen Yrittäjät edustaa oman ilmoituksensa mukaan välillisesti jo noin 450 000 yrittäjää tai palkansaajaa. Siksi Järventaus haluaa tupo-pöytään sopimaan isojen poikien kanssa palkoista.
    Mutta isot pojat eivät tahdo Jussia leikkikaverikseen. Tähän saakka sak ja tt ovat voineet kahden kesken sopia palkkatasosta ja esiintyä uutisissa kansallisina mahtitekijöinä. Tätä kautta tullaankin uuteen työsopimuslakiin, sillä siihen on ollut tarkoitus kirjata vallitseva käytäntö, mikä on puolestaan vanhoille työmarkkinajärjestöille elintärkeätä.
    sak taistelee alenevien jäsenmäärien kanssa, ja se haluaa pelata aikaa. tt ei puolestaan halua siirtää suurteollisuudelta valtaa palvelualoille. Siinä missä tt:n toimitusjohtajien käyntikorteissa lukee oyj, Suomen Yrittäjien korteissa lukee oy tai ky.
    Näin Hakaniemen ja Eteläranta 10:n pojat ovat huomanneet taistelevansa samassa rintamassa pienyrittäjiä vastaan. tt:lle tämä on vähintäänkin kiusallista. Siksi se vaikenee ja jättää auliisti julkisen nokittelun ay-liikkeen perinteisintä osaa edustavalle Metalliliitolle.
    Ainoa Järventausta julkisesti tukenut porvari on Sauli Niinistö, jonka äänestäjistä suuri osa on pienyrittäjiä. Mutta tuntee Niinistökin isojen poikien leikit. Hän puolusti Järventausta turkulaisessa lehdessä ja vieläpä kesällä, eikä sitä oikein lasketa.

Otto Mattsson

Kirjoittaja työskentelee tuottajana WSOY:ssä.