Uusi päätoimittaja

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 60-jäseninen edustajisto valitsi 15. toukokuuta Ylioppilaslehden uudeksi päätoimittajaksi Heikki Valkaman.
    Edustajiston kokouksessa valintaprosessiin kuului kolme äänestyskierrosta. Ensimmäisellä kierroksella neljänneksi eniten ääniä saanut Valkama nousi toisella kierroksella Arno Ahosniemen ja Mikko Metsämäen ohi ja pääsi Mikko Nummisen kanssa jatkoon.
    Ratkaisevassa äänestyksessä Valkama voitti Nummisen äänin 35-24. Ääniä ensimmäisellä äänestyskierroksella sai myös Jani Saxell. Kaikkiaan Ylioppilaslehden päätoimittajuus kiinnosti 12:a hakijaa.

Sisältöjä, sisältöjä

Ensi syksynä kaksivuotiskautensa Ylioppilaslehden päätoimittajana aloittava Heikki Valkama, 24, opiskelee Helsingin yliopistossa talous- ja sosiaalihistoriaa sekä yleistä kirjallisuustiedettä.
    Valkama on jo ennestään tuttu Ylioppilaslehden sivuilta: hän on ollut puolitoista vuotta lehden toimittajana vuosina 1998-99.Viime syksystä lähtien Valkama on pitänyt Ylkkärissä yhdessä Lauri Lehtisen kanssa Elokuvatarkastamopalstaa. Toimittajakokemusta Valkamalla on myös Helsingin Sanomista. Hän on myös avustanut monia lehtiä.
    Miksi Valkama halusi palata Ylioppilaslehteen?
    “Päätoimittajana pääsee näköalapaikalle tekemään toivottavasti laadukasta ja hyvää lehteä.”
    Valkama lupailee tulossa olevan hyvää aikakauslehtijournalismia.”Painotan kokonaisuuksien hahmottamista ja sitä, ettei pelätä pureutua isoihin aiheisiin.”
    Lehden ulkoasun suhteen Valkama sanoo olevansa varsin konservatiivinen eli kolmionmuotoista tai taskupokkari-Ylioppilaslehteä ei ole luvassa. Yksi mantra Valkamalla on: sisältöjä, sisältöjä. Hänestä parhaat jutut syntyvät paneutumisesta ja siitä, että asiasta on jo valmiiksi hyvä yleistieto. Omimmaksi roolikseen hän katsoo kannustavan tiiminvetäjän roolin.
    “Toivoisin, että voisin päätoimittajana profiloitua lehden hyvän sisällön kautta. Haluan rohkaista avustajia ja toimittajia ja parantaa juttuja. En ole mikään näkyvä hahmo, joka juoksee edustamassa instituutiota.”
    Tulevien toimittajiensa Valkama haluaa olevan valmiita tekemään paljon töitä ja perehtymään asioihin. Valkama puhuukin laatuajattelusta.”Yhteenkin aiheeseen voi käyttää paljon aikaa. Helsingin yliopistossa on yli 30 000 fiksua ja nuorta valtakunnan aivoa eli kaiken ei tarvitse olla yksinkertaista, ja lukijoilta voidaan olettaa paljon.”
    Perustavanlaatuiset opiskelijan maailmaan liittyvät asiat näkyvät Valkaman vetämässä Ylioppilaslehdessä, hän lupaa.
    “Ylioppilaskunta näkyy, koska siihen on kanavoitunut opiskelijoiden tahto.”
    Kulttuuriaiheista Valkaman sydäntä lähellä ovat kirjallisuus ja elokuvat.

Japani-connection

Heikki Valkamalla on monikulttuurinen tausta: hän on vanhempiensa töiden vuoksi asunut 15 vuotta Japanissa.”Toivoisin, että monikulttuurisuuteni on sellaista toiseutta, että pystyn katsomaan asioita toistenkin näkökulmasta.”
    Valkaman ensimmäinen yhteys Ylioppilaslehteen syntyi Laajasalon opistossa, sillä hän tuli syksyllä 1997 lehteen kuukaudeksi työharjoitteluun.
    Toimittajana Valkama on sekatyömies.”Reportaasit löysin viime kesänä, ne ovat innostava journalismin alue. Tykkään kyllä kaikenlaisesta tekemisestä, välillä jopa siitä, että istuu vain puhelimen ääressä ja soittelee kysymyksiä. Henkilöhaastatteluja olen loppujen lopuksi tehnyt aika vähän.”
    Yliopisto-opinnot Valkama aloitti vuonna 1997. Aluksi pääaine oli kirjallisuus, mutta nykyisin talous- ja sosiaalihistoria on kiinnostanut enemmän.
    “Humanisteja tarvitaan kaikkialla muualla paitsi humanistisilla aloilla, se on mun slogan”, Valkama sanoo.

Anna-Liina Kauhanen
Kuva: Sanna Skants