Keskonen: Oppi kaataa ojaan

T:Teksti:

Näinä päivinä ei ole helppoa olla keskustalainen.
    Kuten kaikki tietävät, puolueen puheenjohtaja Esko Aho on viimeinkin saanut luvan lähteä tois pual rapakko vierailevaksi luennoitsijaksi.Ahon määränpäänä ei kuitenkaan ole mikä tahansa universtas: jokainen Keskustapuolueen jäsen osaa kertoa, että kyseessä on 1600-luvulla eläneen Yhdysvaltain kuninkaan Harvard I:n perustama instituutio.
    Se on kuitenkin laiha lohtu. Pitäisi valita uusi puheenjohtaja. Ja kun ehdokkaiden joukosta löytyy muun muassa vorssalainen sikafarmaritar, niin ymmärtää ettei tehtävä ole ainakaan imagollisesti helppo.
    Onneksi Keskustalla on joukossaan Tanja Karpela. Tanja on oivaltanut, että Keskustan julkisuuskuvaa on nuorennettava rajusti. Tanja näet kertoi taannoin, että hänen henkilökohtaisissa visioissaan kärkisija kuuluu tietoyhteiskunnalle.
    Sori vaan Tanja.
    Pieleen mänj.
    Kuinkako? No mietitäänpä. Visio? Tietoyhteiskunta? Saattaa olla, että muutama muukin henkilö on jo maininnut samat sanat. Saattaa olla, että suomen kielen sanavarastosta ei helpolla löydy ontompaa sanaparia. Saattaa olla, että muutama muukin suomalainen huolestuu, kun kansanedustaja ryhtyy julkisesti kertomaan visioistaan.
    Vai että tietoyhteiskunta.
    Mitä sillä tekee? Soneran hallituksen puheenjohtajan pallille juuri noussut Markku Talonen todisti, että kyllä ihminen pärjää ilmankin tietokoneita. Markku ei ole koskaan lähettänyt sähköpostia. Markku ei ole koskaan käyttänyt Internetiä. On siis ymmärrettävää ja loogista, että Soneran tiennäyttäjän paikka oli kuin Markulle luotu. Hyvä herra johtaja, tämä tässä on tietokoneenne virtakytkin. Kiehtovaa, eikö?
    On tietenkin selvää, että elämästä löytyy monia alueita joihin tekniikan kehittyminen ei vaikuta laisinkaan.
    Otetaan vaikkapa sauna.
    Vihta on aina ollut oivallinen saunatyökalu. On ollut ja on sitä vastakin. Jos kannettavalla tietokoneella hakkaisi selkäänsä, niin hulluksihan ne ulkomailla luulisivat. Mutta iso nippu koivunoksia. Se on normaalia se.
    Traditionaalisesti on aina ajateltu, että kehityksen kärjessä jyllää valokuvateollisuus. Tietotekniikan rynnistyksen aiheuttama hämmennys on siis ymmärrettävää. Mutta minkä takia pitää kertoa lehdissä, että jokin asia ei ole hallussa? Haloo toimittaja, minäpä en osaa tallentaa!
    Onneksi ihminen on taipuvainen oppimaan uutta.
    Mistä tulikin mieleen: voisiko joku tarkistaa, mitä puheenjohtaja Aho aikoo tuleville oppilailleen luennoida?
    Harvardista on tullut lukuisia nobelisteja. Muttei toistaiseksi yhtään keskustalaista. Toistaiseksi.

keskonen@freenet.hut.fi