Rakas vihan kohde

T:Teksti:

Suomen ulkopolitiikan nykyinen johto on ensimmäistä sukupolvea, jolle antiamerikkalaisuus oli nuoruudessa itsestään selvä johtolanka ulko- ja kulttuuripoliittisessa ajattelussa. Vietnamin sodan vastainen liike, rotulevottomuudet ja neuvostomielinen uusvasemmistolaisuus kasvattivat suuret ikäluokat kriittiseksi aiempien sukupolvien unelmamaata kohtaan.
    Katkeruutta lisäsi USA:n häikäilemätön kommunismin vastainen taistelu kaikkialla maailmassa. Vapaudesta ja demokratiasta paasaava supervalta tuki diktaattoreita ja sotilasvallankaappauksia pitääkseen kolmannen maailman maat poissa Neuvostoliiton etupiiristä.
    Ronald Reaganin
presidenttikaudella amerikanvastaisuus kumpusi ydinaseiden pelosta. Naton euro-ohjukset saivat Suomessakin satatuhatta mielenosoittajaa Senaatintorille.
    Antiamerikkaiset aktivistit sulkivat silmänsä sissiliikkeitä aseistavasta Neuvostoliitosta ja vaikenivat Varsovan liiton ohjusarsenaalista.

Globaali mafiapomo

Kylmän sodan jälkeen USA:n ulkopolitiikka on muuttunut, mutta ainoaksi suurvallaksi jääneen maan vihaamiseen riittää yhä syitä. Uusimmat kampanjoinnin kohteet ovat geenimanipuloitu ruoka ja kuolemantuomio. USA on ainoa läntinen teollisuusmaa, jossa vielä tapetaan laillisesti. Eurooppalaisesta näkökulmasta barbaarisen oikeuslaitoksen toimesta teurastettiin viime vuonna sata vankia.
    Kulutuskulttuuria edistävä amerikkalaisuus on myös ympäristöliikkeen hampaissa. Jenkit muodostavat vain neljä prosenttia maapallon väestöstä, mutta USA tuottaa neljänneksen planeetan hiilidioksidipäästöistä.Myös pelätty globalisaatio on pitkälti amerikkalaisten suuryritysten tuotosta. USA:n taloudellinen valta näkyy Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, joka on vapaan kaupan apostolina saanut aktivistit liikkeelle kaikkialla maailmassa.
    USA on myös ylivertainen sotilaallinen mahti. Kun se päätti aloittaa sodan Persianlahdella ja Balkanilla, kansainväliset lait saivat väistyä.Serbian siviiliuhreista vaiettiin, sillä Amerikka oli oikealla asialla Kosovossa.
    Uusvasemmistolaisten lempi-intellektuelli Noam Chomsky kiteyttääkin: “Yhdysvallat on globaali mafiapomo.”
    Chomskyn mukaan lännen tekopyhyydellä ei ole mitään rajoja, sillä Naton jäsen Turkki saa rauhassa teurastaa kurdejaan ja Itä-Timorin kansanmurhaan ei puututtu ajoissa.

USA vastaan muu maailma

YK:n jäsenmaksujaan laiminlyövä USA joutuukin yhä useammin ahdistetuksi nurkkaan. Esimerkiksi vuodesta 1962 lähtien ylläpidetystä Kuuban kauppasaarrosta äänestettäessä USA:n ainoa tukija oli Israel. Yleiskokouksen äänestys päättyi 155-2.
    Amerikkaviha tiedostetaan yhä paremmin myös itse Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Newsweek nosti sen kansiaiheekseen tammikuussa.
    Samaan aikaan kun amerikkalaisuuksia vihataan ja pelätään, amerikkalainen kulttuuri ja talousajattelu tunkeutuvat kaikkialle. Epäluuloista huolimatta Coca-Cola korvaa maidon mosambikilaisessa ruokapöydässä ja ranskalaiset jonottavat katsomaan Hollywoodin uutuuksia.
    Ristiriitaisesta amerikkalaisuudesta onkin vaikea saada otetta. New- yorkilaiskirjailija Philip Rothin mukaan paras tapa oppia ymmärtämään – ja vihaamaan – amerikkalaista yhteiskuntaa on katsoa päivä amerikkalaista televisiota.
    Suomen älymystö on perinteisesti ollut rähmällään: 30-luvulla ihailtiin Saksaa ja sodan jälkeen Neuvostoliittoa. Milloin koittaa USA:n vuoro?

Jan Erola
Piirrokset Anu Ignatius